Skocz do zawartości
  • Witaj na forum Attitude

Dołącz do najstarszego forum o pro wrestlingu w Polsce!

Jeżeli masz trudności z zalogowaniem się na swoje konto, to prosimy o kontakt pod adresem mailowym: forum@wrestling.pl

Hardcore i Ultraviolent-wrestling,czy "kaskaderskie pop

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   293
  • Status:  Offline
  • Urządzenie:  Android

Swojego czasu w wrestlingowym światku krążyło wiele opinii odnośnie tego, że taki Mick Foley, to tylko maszynka do przyjmowania bumpsów i ewentualnie niezły kaskader, a nie żaden dobry wrestler (rozgłaszał je także chyba nawet sam Ric Flair). Jeżeli jednak Foley'a nazwiemy nie wrestlerem a tylko kaskaderem (z czym oczywiście za cholerę się nie zgadzam!), to jak mamy nazwać gości pokroju Nicka Mondo, Necrobutchera, Zandinga czy Wifebeatera - przy których Mick i przyjmowane przez niego bumpsy są na maksa lightowe?

Obejrzałem ostatnio walkę Zanding vs. Nick Mondo i zacząłem się zastanawiać, gdzie przebiega ta cienka granica za którą kończy się definitywnie wrestling a zaczyna czysta kaskaderka...

O ile Mick Foley zawsze był, jest i będzie dla mnie ikoną hardcore'u i tutaj nie mam żadnych wątpliwości że styl który propagował Foley (Hardcore) zdecydowanie można do wrestlingu zaliczyć - o tyle odnośnie "wrestlerów" zajmujących się pure ultraviolentem takie wątpliwości odnośnie propagowanego przez nich "stylu" posiadam. Dlaczego? Weźmy na widelec tego biednego Foley'a:))) Jego walki to był w większości (pomijam tu Japonię i Deatch Match'e) normalny wrestling z domieszką 2,3, czy 4 bumpsów. Było odgrywanie (i to jakie!) gimmicku, sporo klasycznych, wrestlingowych akcji oraz ringowej psychologii. W sumie te bumpsy były tylko dodatkiem, niczym więcej jak perełkami dodającymi smaczku, na które czekał każdy fan, wiedząc że coś takiego (niezły bumps) może, aczkolwiek nie musi koniecznie się wydarzyć. To było właśnie zajebiste - to oczekiwanie na niewiadome (będzie bumps, czy nie?), a Mick potrafił zaskakiwać... Co do pure ultraviolentu (podkreślam, że chodzi mi tu o PURE ultraviolent, a nie o walki z domieszką ultraviolentu, jakich jest większość w CZW), to dla mnie jest to pokaz kupowania chorych bumpsów (nie twierdzę jednak, że nie wygląda to zajebiście i że ludzie Ci nie są godni szacunku za to co robią dla fanów) z mikroskopijną zawartością "normalnie" rozumianego wrestlingu. Jak dla mnie jest tam po prostu przesyt bumpsów, bo co z tego że gość kupuje jakieś chore uderzenie, czy spada z kilku metrów, skoro takich akcji jest tak wiele w jednym match'u, że po obejrzanej walce większość z nich ulatuje w tym całym natłoku z naszej pamięci? Upadek Foley'a z klatki na KOTR pamiętają wszyscy i to po wielu latach, pomimo tego że takie akcje w np. CZW to normalnie standard. I tu leży właśnie pies pogrzebany - w WWF była to perełka - bo takie akcje tam to rzadkość a w CZW nikt by nie zwrócił na to nawet uwagi, bo takich akcji jest tam na pęczki. Wg mnie pure ultraviolent obniża wrtość samych "bumpsów" we wrestlingu, ponieważ stają się one zupełną powszedniością i coraz ciężej jest zaszokować czymś widza. W walce Zandinga z Mondo - "normalnego" wrestlingu nie było prawie wcale. Wyglądało to mniej więcej tak - "nieudana" quazi-wrestlingowa akcja typu "punch", czy "clothesline" i ultraviolentowa kontra w postaci przyjebania jarzeniówką, kijem bejsbolowym owiniętym drutem kolczastym itp. W sumie od czasu do czasu można sobie taką rzeźnię obejrzeć, ale czy jest to jeszcze wrestling? Nie powiem, widziałem sporo walk typowo wrestlingowych w np. CZW z mniejszą lub większą dawką ultraviolentowych akcji (np. walki Rick'a Blade'a itp.), ale zawsze już na pierwszy rzut oka widać było, że JEST to przede wszystkim wrestling z (tylko) dodatkiem ultraviolentu, a nie na odwrót. Podczas oglądania walki Zandinga z Mondo miałem wrażenie, że jest to po prostu pokaz umiejętności kaskaderskich, brawury, wytrzymałości i odwagi a nie walka stricte-wrestlingowa, bo "normalnie" rozumianego wrestlingu nie było w niej prawie wcale. Tak więc, czy pure ultraviolent to jeszcze wrestling, czy już tylko kaskaderstwo? Wg mnie dość ciężko jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie, jedno jest jednak pewne - jest to balansowanie na bardzo cieniutkiej lini, po przekroczeniu której - słowo "wrestling" pozostaje już tylko pustym frazesem...

Lepiej nic nie mówić i wydawać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości.

Błogosławieni ci, którzy nie mając nic do powiedzenia, nie oblekają tego faktu w słowa...

88278712552c9632374b21.jpg

• Odpowiedzi 39
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• Dejv

8

• Ceglak

7

• -Raven-

7

• RVD

6

Top użytkownicy w tym temacie

• Reputacja:   0

Bardzo ciekawe pogląday naprawde :).Sam jestem wielkim fanem ultraviolentu i bardzo lubie sobie czasami obejrzeć jakąś dziką jadke.Faktycznie walki czy bumpsy są nieraz przegięte i śmiało można to nazwać kaskaderką gdyż co poniektóre akcje wymagają wręcz niesłychanej odwagi (kto by się odważył stać spokojnie przy linach i patrzeć jak facet wam przykłada kosiare do brzucha bądź wleźć na dach wiedząc że za jakieś dwie minuty spadniecie z tego dachu na sterte stołów i jarzeniówek ?).Według mnie nie ma tutaj zbyt wielkiej filozofii : po prostu chodzi tylko o to aby pokazać (nie zawsze ale często) jakis dziki bump czy zrobić jakąś dziką walke.A to że niektóre walki nie mają NIC wspólnego z wrestlingiem ....czy to takie ważne ? Ludzie lubią (nie wszyscy oczywiście) oglądać tego typu walki w których to jest pełno krwii i niekiedy przesadnie dzikie akcje może właśnie dlatego że nie za wiele tam elementów wrestlingu ? Nie wiem może tak,może nie.

A bumpy Foley'a w WWF to inna bajka po prostu inny typ federacji inny rodzaj widza i zupełnie inne założenia.Ale i w jednym i drugim jest/było coś co przyciąga/przyciągało widzów swoją niepowtarzalnością.I o to chyba chodzi.

ultraviolent to przegiecie. Zgadzam sie z -Ravenem- za duzo tego na raz. Poza tym w wieku 40 lat Ci goscie beda miali maksymalny niedowlad ciala. A z drugiej strony... czy to jeszcze wrestling??
Bryan Alvarez: 'what the hell is CRIMSON, what that has got to do with Amazing RED?'

11779036984f6668615c651.jpg

Foley to przedewszystkim zawodnik wagi ciezkiej a nie lightowej jak wiekszosc z Czw. Walki ultraviolent to dla mnie wrestling tylko inny hardcorowy i o to cho. Az dziw bierze ze ten wrestling nie jest az tak popularny(a nawet malo popularny sadzac po ilosci widzow na galach)
Absence of War Does Not Mean Peace

3669750324873c0356f997.gif

Zgadzam sie z Ravenem. Jak dla mnie ultraviolent jest smieszny i z wrestlingiem nie ma to NIC wspolnego. Jak Bret Hart kiedys powiedzial , "wrestling jest sztuka ,polegajaca na tym by zrobic wszystko full-contact i zeby wygladalo tak prawdziwie jak to tylko mozliwe. Natomiast by specjalnie czy tez przez przypadek zrobic krzywde sobie czy komus innemu , takie postepowanie to juz nie jest zadna sztuka ,to juz nie jest wrestling". I takie same zdanie na ten temat podzielam.

Sprowadzanie dowolnych rzeczy WWE i TNA na zamowienie forumowiczow !!!

REY024 Allegro, aktualna oferta:

http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=24560233

• Reputacja:   1

Ludzie, ludzie, ludzie... Czemu się czepiacie ultravilolentu? To jest specyficzny rodzaj wrestlingu, w którym chodzi o to, by pokazać coś szokującego, niesamowitego, niepowtarzającego... Aby to pokazać, trzeba wlaśnie takich dzikich pomysłów.... Bo gdzie indziej (w USA) poza kilkoma federacjami ultraviolent zobaczycie te wszystkie bumpsy, i chore akcje z mnóstwem przedmiotów? Nigdzie! Co do ich ilości, to po prostu działa prawo ewolucjii. Kiedyś było brutalne ECW, to teraźniejsze federacje muszą być brutalniejsze!!!!!! A z wrestlingiem ma to jesce sporo wspólnego, zasady, klimat itp. Co do napięcia związanego z oczekiwaniem, to powiem ze w ultraviolencie fani oczekują na kolejne chore akcje.

ale to sie sprowadza do tego ze ludzie chca wiecej realnosci, krew, lamane kosci, upadki z dachow... jak bym chcial krwi i prawdziwej akcji to bym ogladal UFC, tylko bym im scenariusze porozpisywal i robil angle zeby bylo ciekawiej
Bryan Alvarez: 'what the hell is CRIMSON, what that has got to do with Amazing RED?'

Każdy lubi to co lubi.

Ultraviolent nie jest dla takiego zwykłego i szarego The Rock'a, lecz dla ludzi którzy niczym faceci z Dirty Sanchez kochają ból i nie wiedzą co to strach. Tak więc ultraviolent będzie zawsze pozostawał w pewnego rodzaju niszy i zawsze ktoś znajdzie się kto to zjedzie od góry do dołu.

"Jesteś niebem obserwującym chmury. A wydarzenia, ludzie, sytuacje, to obłoki, które po nim przepływają. Tylko przepływają. Dlatego nie próbuj ich zatrzymać, bo na pewno odpłyną wcześniej, czy później. Gdy przytrafia Ci się coś pięknego albo bolesnego, powinieneś zrobić krok, odstąpić od siebie i popatrzeć z dystansu. Ludzie, których kochasz, to właśnie takie chmury. Są na Twoim niebie dłużej lub krócej, ale nigdy na zawsze"

porownac mozna to tez tak "zwykly" wrestling to powiedzmy taki "Jackass" a ultra violent to wlasnie "dirty sanchez" gdzie choc troche kumaty widz zdaje sobie sprawe jak bardzo wymuszane sa ich "pomysly" i jak daleko im do Jackassa...

ale racja, kazdy moze lubic co mu sie podoba...

no ok od 3 miesiecdy ogladam wwe po 4 letniej przerwie i kurcze nie widzialem ani jednego bumpa ktory wbilby mnie w krzeslo , "tradycyjny" wrestling staje sie coraz nudniejszy , publika chce bumpuuuuf:P
www.pioro1986.blog.onet.pl moj blog wchodzcie:))

1129067717453a6bc46302d.jpg

Faktem jest, że częsty ultraviolent odbiega od prawdziwego, tradycyjnego wrestlingu. Słowa Breta Harta są jak najbardziej słuszne. Ekstremalny UV (nie mylić z ultravioletem ;) ) można rzeczywiście nazwać bardziej kaskaderką niż wrestlingiem. Z drugiej strony jednak publika lubi taki hardcore z krwią i ostrymi bumpami, taka już jest ludzka natura, że przyciąga ich krzywda innych. Obawiać się jedynie można tego, że fani coraz bardziej będą akceptować UV i w końcu z wyboru WWE i CZW wybiorą to drugie ze względu na większą widowiskowość, ryzyko i adrenalinę. Dla mnie najlepszym wrestlingiem byłyby normalne walki z domieszką UV/hardcore'u (czyli pare bumpów na walkę, co ósma okalana jakimś mocniejszym, co dziesiąta z krwią). Nie będę jednak oszukiwał, więc muszę przyznać, że totalny UV również mnie korci... ;)

• Reputacja:   293
  • Urządzenie:  Android

Foley to przedewszystkim zawodnik wagi ciezkiej a nie lightowej jak wiekszosc z Czw. Walki ultraviolent to dla mnie wrestling tylko inny hardcorowy i o to cho.

Streetovs - Zanding, czy Wifebeater raczej nie są lżejsi od Foley'a i zdecydowanie nie zaliczyłbym ich do wagi lightowej:))) a to co goście wyprawiają, każdy wie. W kwestii bumpsów - Mick to przy nich normalnie pikuś.

RVD - nie chodziło mi o to, aby "zjechać" Ultraviolent, bo sam od czasu do czasu lubię sobie obejrzeć takie "chore" klimaty:))) Chodziło mi o to, czy Pure Ultraviolent jest jeszcze wrestlingiem, czy może już nie i właśnie rozważania na ten temat były celem mojego posta.

Lepiej nic nie mówić i wydawać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości.

Błogosławieni ci, którzy nie mając nic do powiedzenia, nie oblekają tego faktu w słowa...

88278712552c9632374b21.jpg

Streetovs - Zanding, czy Wifebeater raczej nie są lżejsi od Foley'a i zdecydowanie nie zaliczyłbym ich do wagi lightowej:))) a to co goście wyprawiają, każdy wie. W kwestii bumpsów - Mick to przy nich normalnie pikuś.

Zgadzam sie. Ale wyraznie napisałem ze wiekszość z CZW a nie wszyscy :wink:

Zanding i Wifebeater moze w kwesti bumpsów to Mick pikuś ale jesli chodzi o umiejetnosci jednak widac roznice. Szkoda ze taki Foley nie otarł sie o CZW moze by wiecej pokazał bo myśle ze stac go na to.

Absence of War Does Not Mean Peace

3669750324873c0356f997.gif

No w chwili obecnej już nie stać Foley'a na takie dzikie bumpy jakie kiedys przyjmował,jednak jakby tak z 5/6 lat temu wystąpiłby w CZW to...sądze że byłoby bardzo ciekawie (dream match - dwie maszyny do przyjmowania bumpów : Cactus Jack vs. Lobo).Cieszyłbym się nawet jakby Foley pojawił się w CZW w formie np.doradcy bo naprawde gościu miał (może i do teraz ma) pare niezłych pomysłów na dzikie walki i zapewne w CZW by co poniktóre pomysły zostały wykorzystane.Ale chyba raczej nie ma na to co liczyć niestety.

Ci ludzie to wariaci. Nie wiem czy im życie niemile czy co!!!!!!!!!!!! :evil: