Skocz do zawartości
  • Dołącz do najstarszego forum o pro wrestlingu w Polsce!  

rezultaty: Strikeforce - Fedor vs. Rogers

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   228
  • Status:  Offline
  • Urządzenie:  Windows

Raven rozumiem, że uważasz, iż drugą rundę wygrał Antonio, ale jak możesz kontrowersyjność tego werdyktu stawiać nad niesłusznością werdyktu w walce Machida/Shogun?

Nie stopniuję tutaj "kontrowersyjności werdyktu" w jednej i drugiej wace i nie porównuję ich do siebie. Sam wyskoczyłeś z rewelacją, że sędziowie niezależnie od siebie punktują walkę (co jest truizmem, bo o tym chyba wszyscy wiedzą. Nie obrażaj mojej inteligencji.), to Ci odpisałem, że to jasne i że w walce Shoguna z Machidą tak samo sędziowie punktowali niezależnie od siebie a wynik, wg licznej grupy osób, wyszedł im conajmniej... "kontrowersyjny" (czyli, że fakt "samodzielnego oceniania walki przez sędziów, nie gwarantuje wcale słuszności wyniku).

Nie zarzucaj stronniczości SF, bo tak naprawdę dla nich nie było różnicy czy wygra Werdum czy Silva. Wręcz przeciwnie, gdyby wygrał Silva to on dostałby walkę z Fedorem a White nie miałby w ręku oręża typu: "Rosjanin walczy z zawodnikami niechcianymi w UFC". Poza tym Werdum to żadne mocne nazwisko w USA jak Tito Ortiz by dla niego wypaczać wyniki. Nie rób więc tu kampanii o oszustwie i nie pisz o teorii spiskowej.

No sorry, ale nawet niedzielnemu fanowi MMA (sprawdź nawet tu, u nas, na Forum) bardziej znane jest nazwisko Werduma niż "jakiegoś tam" Silvy (chyba, że chodzi o Wanda :lol: ) i walka z Fedorem o wiele lepiej się sprzeda (z marketingowego punktu widzenia) z gościem o wyrobionym nazwisku (Fabricio) niż "kolejnym Rogersem" (a za takiego można wziąć Big Foot'a, który na razie jakichś wiekszych nazwisk nie ma na tapecie), tak więc nie pisz, że dla StrikeForce to wszystko jedno (Silva czy Werdum). Już przed podpisaniem kontraktu przez Rosjanina z SF, Werduma stawiało się w trójce (obok Overeema i Rogersa) tych, którzy mogą coś zawalczyć z Emelianenko i obecnie Brazylijczyk wyglądałby żenująco, stając na przeciwko Rosjanina, po porażce z kimś tak mało znanym jak Antonio Silva.

Nie znasz mnie, więc nie pisz tekstów o wyostrzaniu się dowcipu czy też pracy nad sobą, które notabene są specjalnością mojej 9-cio letniej kuzynki.

Nie. Nie znam. Tak więc Twój dowcip oceniam po merytoryce żartów w tym temacie. Nie chcesz tego, a więc daruj sobie, swoje słabe żarciki odnośnie "mojego nadawania się do sędziowania", bo nie masz monopolu na jedyną, świętą rację z zakresu MMA i to, że ktoś się z Tobą nie zgadza - nie daje Ci prawa do robienia sobie z niego jaj. Jeżeli jednak chcesz się pośmiać, to pośmiejmy się razem.

Co do chantów "USA! USA!" to na walkach bokserskich z udziałem Polaków za granicą śpiewy "Polska biało-czerwoni" to norma i wg mediów powód do dumy. Nie widzę nic burackiego w skandowaniu "USA! USA!".

Tak jak pisałem powyżej, możliwe że wychodzi tu moje PrIde'owskie skrzywienie i to, że tam byłoby to nie do pomyślenia.

https://forum.wrestling.pl/topic/17659-rezultaty-strikeforce-fedor-vs-rogers/page/2/#findComment-157291

• Odpowiedzi 37
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• mnih

14

• -Raven-

11

• Ja Myung Agissi

5

• Bonkol

3

Top użytkownicy w tym temacie

• Reputacja:   0

jeżeli ktoś uważa, że Shoguna wyruchali dając wygrać Machidzie, to tutaj można powiedzieć, że Silva został wręcz zgwałcony tą "jednogłośną" dla Werduma.
To jest porównywanie.

Jak widać zasady sędziowania nie są dla Ciebie truizmem skoro dodałeś w tej wypowiedzi "jednogłośną".

Zawodnika krzywdzi werdykt, a nie to czy jest on jednogłośny czy niejednogłośny. Co za różnica dla niego czy skrzywdzi go 3 czy 2 sędziów? Po co więc pisać, że byłoby lepiej, gdyby była niejednogłośna decyzja?

To, że dla Ciebie Antonio Silva jest "jakimś tam" Silvą to nie znaczy, że jest nim dla widza SF. Junior ma za sobą cztery występy w EliteXC, w tym dwa na pewno były do obejrzenia. Mało tego, były to co-main eventy gal na których główne role odgrywali Kimbo i Frank Shamrock. Poza tym Antonio trenuje w USA w znanym teamie. Zakładanie, iż rozpoznawalność Werduma w Stanach Zjednoczonych jest większa jest bardzo ryzykowne. Załóżmy jednak, że tak jest - zwycięstwo Antonio Silvy nad (Twoim zdaniem) tak popularnym rodakiem byłoby dobrą promocją. Argumentu "o Danie" powtarzać nie będę.

Monopolu na prawdę nie mam, tak jak Ty. Problem w tym, że Ty zarzucasz stronniczość sędziom i wyskakujesz z teorią spiskową tylko dlatego, że Tobie się tak wydaje nie mając na poparcie swoich (błędnych) tez żadnych dowodów.

Nie bądź jak dziennikarz Faktu czy SE, nie goń za sensacją. Zacznij od prawidłowego założenia (którym w tym przypadku jest fakt, że targetem SF jest amerykański widz, który nie goni za MMA do internetu szukając gal z Japonii i nie wie co to ADCC tak jak to robimy my) a być może dojdziesz do prawidłowych wniosków (czyli takich, że SF wcale nie zależało by to Werdum wygrał).

Co do słabych żarcików to spójrz na swój o Stevie Woonderze.

https://forum.wrestling.pl/topic/17659-rezultaty-strikeforce-fedor-vs-rogers/page/2/#findComment-157295

Cytat:

jeżeli ktoś uważa, że Shoguna wyruchali dając wygrać Machidzie, to tutaj można powiedzieć, że Silva został wręcz zgwałcony tą "jednogłośną" dla Werduma.

To jest porównywanie.

Jak widać zasady sędziowania nie są dla Ciebie truizmem skoro dodałeś w tej wypowiedzi "jednogłośną".

Zawodnika krzywdzi werdykt, a nie to czy jest on jednogłośny czy niejednogłośny. Co za różnica dla niego czy skrzywdzi go 3 czy 2 sędziów? Po co więc pisać, że byłoby lepiej, gdyby była niejednogłośna decyzja?

Źle zinterpretowałes mój wpis. Słowo "jednogłośna" pojawiło się tam, bo właśnie TAKI był werdykt, a nie dlatego, e gdyby była "niejednogłośna", to stwierdziłbym, że wszystko jest ok.

To, że dla Ciebie Antonio Silva jest "jakimś tam" Silvą to nie znaczy, że jest nim dla widza SF

Kolejna mała złośliwośc, czy może nie znasz zastosowania czgoś takiego jak cudzysłów w zdaniu? Ja wiem, kto to jest Antonio Silva, ale nie każdy kto ogląda MMA sporadycznie, będzie to także wiedział. Jeżeli porównujesz rozpoznawalność Big Foota wśród widzów MMA, do rozpoznawalności gościa, który walczył oprócz SF - także w PrIde i (ZWŁASZCZA) w UFC, to ciężko na tym polu z Tobą polemizować.

Nie, nie powtarzaj argumentu o "Danie", bo jest on mocno naciągany. Dana miałby z pewnością większe pole do brechtu przy walce z Silvą (gdzie znowu poszłyby argumenty, że dają Fedorowi jakichś freak'ów bez wiekszych osiągnięć i umiejętności. Werdum przynajmniej w parterze może coś "ugrać". Big Foot zginąłby tak w stójce jak i na glebie).

tylko dlatego, że Tobie się tak wydaje nie mając na poparcie swoich (błędnych) tez żadnych dowodów.

To oczywiste, że moja teza musi być błędna, bo przecież to Twoja jest tą jedyną prawidłową. Cóż mogę Ci napisać? Sliva w tej rundzie był lepszy w stójce (gdzie toczyła się spora częć walki), zafundował przeciwnikowi nokdauna, okopał mu trochę nogi, gdy ten leżał niemal minutę na plecach (i się nie ruszał) a pod sam koniec rundy udało mu się wywinąć z pozycji Werduma i przeprowadzić niewielkie G&P. Czymże to jednak jest wobec dokonań Fabricio w tej rundzie, który raz nieudanie usiłował obalić, raz przypuścił nieudaną próbę G&P na glebie (nic nie zrobił oponentowi), poprzepychał się trochę w klinczu pod siatką, raz ładnie obali i raz ładnie wyswobodził się z półgardy po czym przeszedł do bocznej (gdzie nic nie zrobił)?

Co do słabych żarcików to spójrz na swój o Stevie Woonderze.

Czyżby pod ksywką "Mnih" wpisywał się sam Stevie, że dotknął Cię ten tekst? Ja mówię, o żartach gdzie robisz sobie osobiste wycieczki, a to na prawdę zagrania niskich lotów.

https://forum.wrestling.pl/topic/17659-rezultaty-strikeforce-fedor-vs-rogers/page/2/#findComment-157298

Tak jak pisałem powyżej, możliwe że wychodzi tu moje PrIde'owskie skrzywienie i to, że tam byłoby to nie do pomyślenia.

co kraj to obyczaj, ale zeby od razu buracki?

Swoja droga, ja tez nie wyobrazam sobie w Japonii chantow USA :) (zeby nie bylo, to taki zart)

https://forum.wrestling.pl/topic/17659-rezultaty-strikeforce-fedor-vs-rogers/page/2/#findComment-157339

Uporządkujmy tę dyskusję.

Zacznijmy może od najmniej istotnego: nie obraziłeś mnie, uważam po prostu, że teksty z Wonderem są przetarte. Niskich lotów, jak to ująłeś, były od samego początku.

Ta moja osobista wycieczka była całkiem zgrabna, nie wyzwałem Cię w końcu epitetem.

Źle zinterpretowałes mój wpis. Słowo "jednogłośna" pojawiło się tam, bo właśnie TAKI był werdykt, a nie dlatego, e gdyby była "niejednogłośna", to stwierdziłbym, że wszystko jest ok.
Rzeczywiście, najwidoczniej nie zrozumieliśmy się. Tę część więc możemy zamknąć.

Żeby nie było, nie dyskutujemy tu o wyniku, bo rozumiem, że mogłeś inaczej niż ja widzieć tę drugą rundę. Pofatygowałem się nawet by sprawdzić jak punktowali redaktorzy głównych serwisów przeprowadzających relację na żywo. MMAweekly przyznało tę część starcia Werdumowi, MMAjunkie i BE Silvie, z tym że oba serwisy podały nazwiska dziennikarzy oceniających inaczej. Dodatkowo Bonkol i SagieY także wskazali na Werduma.

Jak widać rundę można uznać za bardzo wyrównaną.

I tu pojawia się problem bo uważasz, że Junior został bestialsko ograbiony ze zwycięstwa. Dodatkowo dalej się pogrążasz twierdząc, że stoi za tym samo SF, gdyż zależało im na tym by to Werdum był zwycięzcą.

Zajmijmy się faktami odnośnie popularności Werduma:

1) Strikeforce dedykuje swój produkt przeciętnemu widzowi amerykańskiemu, który, choćbym nie wiem jak byś mocno tego chciał, wcale nie ma dużego pojęcia o tym czym było Pride (wystarczy spojrzeć na to, że Gina przyciągnęła więcej widzów niż Fedor). Ci którzy interesowali się Pride na pewno słyszeli o Antonio Silvie, bo raczej też szukali MMA poza UFC - czyli w EliteXC.

2) Werdum może być rozpoznawany przez "niedzielnych" widzów dzięki temu, że 3 na 4 walki w UFC stoczył w Anglii, czyli mogło go oglądać jakieś 2-3 miliony ludzi w czasie retransmisji na SpikeTV. Walczył też na SF: Carano/Cyborg.

Problem w tym, że Werdum nie jest na tyle charakterystyczną osobą by zapaść w pamięć (nie to co Antonio Silva :P)

Galę Fedor/Rogers transmitowało CBS a oglądało ją blisko 4mln widzów. Dla większości z nich zarówno Werdum jak i Antonio byli anonimowymi fajterami.

Obawiam się, że widzowie patrząc na niego mówili: skądś go kojarzę...

4) SF promuje się głównie Fedorem a jego przeciwnik ma być tylko ozdobą. Gdyby Werdum był bardziej popularny od Rogersa to on dostałby pierwszą walkę z Fedorem.

Teraz zajmijmy się faktami odnośnie interesu SF:

1) Powtórzę: SF promuje się głównie Fedorem a jego przeciwnik ma być tylko ozdobą.

2) Gdyby SF widziało w Werdumie rewelacyjnego przeciwnika dla Fedora to nie ryzykowaliby zestawiając go z Silvą. Ta walka miała wypromować przeciwnika dla Fedora przed szeroką publicznością. Naprawdę myślisz, że władze SF zależało na konkretnym nazwisku?

3) Jeżeli Werdum jest aż tak popularny (przynajmniej wg Ciebie), to ta rozpoznawalność przeniosłaby się na Silvę w wypadku jego zwycięstwa.

4) Jak możesz uważać za naciągany argument, że zwycięstwo Werduma to podanie ręki Danie, wierząc jednocześnie w jakąś bzdurną teorię spiskową? Myślę, że przed walką z Fedorem będzie spokojny (licząc na jego powrót do UFC po ewentualnym zwycięstwie), ale nie zapomni wspomnieć o tym, że Brazylijczyk szybko poległ z Cigano. Gdy Fedor wygra to zapewne Dana będzie umniejszać poziomowi Werduma. To pewnik a nie naciąganie.

https://forum.wrestling.pl/topic/17659-rezultaty-strikeforce-fedor-vs-rogers/page/2/#findComment-157353

Mnihu - ty zapunktowałbyś drugą rundę dla Werduma za obalenie i przejście do bocznej a ja dla Silvy - za psołanie rywala na dechy. Tu nie znajdziemy konsensusu i żaden z nas nie przekona drugiego.

Co do popularności Silvy i Werduma:

1. StrikeForce kieruje swój produkt do (po prostu) FANA MMA, bo obecnie nie ma czegoś takiego (a przynajmniej może to być ewentualnie jakiś promil) jak "Fan SF", który ogląda tylko i wyłącznie StrikeForce (o czymś takim można w chwili obecnej mówić wyłącznie odnośnie "fana UFC"). Fan MMA, to osoba, która ogólnie interesuje się (mniej lub bardziej MMA) i ogląda ten sport (w miarę mozliwości), bez względu czy będzie to UFC, StrikeForce czy Sengoku - jak popadnie

Z samego tego założenia - bardziej rozpoznawalnym nazwiskiem dla takiego fana będzie nazwisko Werduma (gościa który stoczył kilka walk w UFC i w Japonii) niż Silvy, który może być tylko rozpoznawalny dla smartów MMA lub die-hard marków SF, których jest odsetek.

2. Rogers był "korzystniejszą opcją" dla SF jako przeciwnik Fedora, bo miał idealny marketingowo rekord (10-0, 9 TKO i 1 sub). Następny w kolejce jest Werdum a kolejny Overeem - i taka właśnie miała być kolejność. Po prostu stopniowanie "trudności" rywala (chociaż żaden z nich nie jest prawdziwym wyzwaniem dla Rosjanina)

3. SF niewiele ryzykowało zestawiając Silvę z Werdumem, bo liczyli że albo Fabricio gładko podda Big Foot'a albo Silva sprawi rewelację i niczym Cigano - powiezie Brazylijczyka. Niestety walka była dość wyrównana i w miarę wyrównane rozstrzygnięcie na punkty nie wypromowałoby jakoś za specjalnie Silvy (nie stałby się rewelacją na miarę dos Santosa, po wygranych z Werdumem i Filipovicem), tak więc o wiele korzystniejszą opcją było zwycięstwo (i kolejny przeciwnik dla Fedora) gościa o uznanym w światku MMA nazwisku - czyli Werduma.

4. Nie twierdzę, że Werdum jest jakoś super-hiper popularny. Twierdzę tylko, że jest o wiele bardziej rozpoznawalną osobą w świecie MMA niż Antonio Silva.

5. Dana tak czy siak pomniejszy kolejnego oponenta Emelianenki. Jeśli będzie to Werdum - powie, że ten moczył w UFC, jeśli byłby to Silva - powiedziałby, że to jakiś freak znikąd, bez konkretnych zwycięstw w CV i bez specjalnych umiejętności. Tak więc Łysy nie jest tu żadnym wyznacznikiem.

https://forum.wrestling.pl/topic/17659-rezultaty-strikeforce-fedor-vs-rogers/page/2/#findComment-157389

czyli wycofujesz się z tego, że SF zagrało nieczysto wobec Antonio Silvy?
https://forum.wrestling.pl/topic/17659-rezultaty-strikeforce-fedor-vs-rogers/page/2/#findComment-157400

czyli wycofujesz się z tego, że SF zagrało nieczysto wobec Antonio Silvy?

Powiem tak - nie mogę definitywnie powiedzieć, że go z premedytacją (i na słowo "premedytacja" kładę tu mocny nacisk) skantowali, bo tego nie wiem (nie widziałem). Mówię tylko (i to podtrzymuję cały czas), że dla mnie Big Foot wygrał tą walkę (2-1 w rundach) a werdykt jest dziwnie na rękę dla StrikeForce (promuje przyszłego przeciwnika dla Fedora. A że tym "przyszłym" będzie Fabricio a nie Silva - spekulowało się już od dawna). Błąd ludzki? Przypadek? Premedytacja? Nie mam pojęcia. Po prostu "dziwnie" się to złożyło i to złozyło z korzyścią dla przyszłych planów SF...

https://forum.wrestling.pl/topic/17659-rezultaty-strikeforce-fedor-vs-rogers/page/2/#findComment-157410

Przekonałeś mnie, coś w tym musi być. Dziennikarze amerykańscy też w tym muszą siedzieć. Przecież oni orientują się w tym biznesie o wiele lepiej niż Ty a jakoś nie odkryli tego spisku jak dotąd. Możliwe, że byli zbyt zajęci walką Fedora, ale ja bardziej wierzę w zmowę.
https://forum.wrestling.pl/topic/17659-rezultaty-strikeforce-fedor-vs-rogers/page/2/#findComment-157434

"Spisek" to Twoje słowa Mnihu, tak więc ironizowanie jest tu chyba nie na miejscu. Ja tylko pisałem o "dziwnym zbiegu okoliczności będącym na rękę przyszłym planom SF". Czy mogło to być świadome działanie? Teoretycznie - tak. Czy mogło to wynikać z błędu ludzkiego? Jak najbardziej - także tak. Jak było na prawdę, pewnie nigdy się nie dowiemy. Fakt jest tylko taki, że Silva - z premedytacją czy też przez błąd - został pozbawiony zwycięstwa, które mu się wg mnie należało. Tyle.
https://forum.wrestling.pl/topic/17659-rezultaty-strikeforce-fedor-vs-rogers/page/2/#findComment-157439

Ironizowanie jest tu jak najbardziej na miejscu, gdyż normalne przedstawienie faktów nadal nie sprawiło byś zobaczył jak bzdurnymi, nieuzasadnionymi, wydumanymi i po prostu głupimi oszczerstwami rzucasz.

To Ty piszesz o spisku, podstępie, choć nie robisz tego wprost.

Rozumiem, że werdykt spowodował u Ciebie niesmak, ale dlaczego nie zatrzymasz się na krytyce sędziów tylko galopujesz na SF z pozbawionymi sensu insynuacjami?

Jeżeli lubisz takie akcje to zajmij się powiązaniami teamu w którym trenuje Omigawa z władzami Sengoku.

https://forum.wrestling.pl/topic/17659-rezultaty-strikeforce-fedor-vs-rogers/page/2/#findComment-157443

Ironizowanie jest tu jak najbardziej na miejscu, gdyż normalne przedstawienie faktów nadal nie sprawiło byś zobaczył jak bzdurnymi, nieuzasadnionymi, wydumanymi i po prostu głupimi oszczerstwami rzucasz.

To Ty piszesz o spisku, podstępie, choć nie robisz tego wprost.

Widzę, że Twoja szklana kula działa znakomicie, skoro wiesz co sądzę na dany temat chociaz "nie piszę tego wprost" a wręcz tłumaczę Ci powyżej swoje stanowisko i jestem w nim daleki od stwierdzenia, że "z premedytacją oszukano Silvę".

nie mogę definitywnie powiedzieć, że go z premedytacją (i na słowo "premedytacja" kładę tu mocny nacisk) skantowali, bo tego nie wiem (nie widziałem). Mówię tylko (i to podtrzymuję cały czas), że dla mnie Big Foot wygrał tą walkę (2-1 w rundach) a werdykt jest dziwnie na rękę dla StrikeForce

Proponuję zająć się przewidywaniem wyników gier liczbowych. Zbijesz majątek i nie będziesz musiał się rozdrabniać na takie pierdoły jak czytanie w myślach innych userów.

https://forum.wrestling.pl/topic/17659-rezultaty-strikeforce-fedor-vs-rogers/page/2/#findComment-157451

Nie pisz pierdół tylko przyznaj, że się zagalopowałeś.

Zresztą... zamykam temat bo już nikt tu nie dyskutuje odnośnie głównego wątku.

https://forum.wrestling.pl/topic/17659-rezultaty-strikeforce-fedor-vs-rogers/page/2/#findComment-157460

Temat jest po to aby komentować walki/zostawiać swe przemyślenia odnośnie gali. Nie widzę sensu zamykania tego tematu, bo jeśli ktoś będzie miał ochotę, to nawet za 6 miesięcy może tu coś napisać. Jeśli chodzi o omijanie tematu, to zawsze można kogoś upomnieć via PW, bez robienia bezsensownych "scen".
https://forum.wrestling.pl/topic/17659-rezultaty-strikeforce-fedor-vs-rogers/page/2/#findComment-157655

Gratuluję, pierwszy raz od dłuższego czasu zrobiłeś tu coś, co należy do Twoich obowiązków. Gdybyś jeszcze na czas organizował typery, do czego się zobowiązałeś, to byłoby wprost cudownie.
https://forum.wrestling.pl/topic/17659-rezultaty-strikeforce-fedor-vs-rogers/page/2/#findComment-157656