Skocz do zawartości
  • Dołącz do najstarszego forum o pro wrestlingu w Polsce!  

Eric Young - TNA Global (!?) Champion

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   0
  • Status:  Offline

Jak zapewne wszyscy widzą to TNA zaczęło się ostatnio dziać sporo w dziedzinie stajni. Najpierw MEM (co rpawda już po niej), niedawno World Elite na której czele stoi Eric Young. W temacie nie skupię się na biografii Erica czy na samej stajni WE. Interesuje mnie aspekt w jaki sposób Eric z debila bojącego się wybuchów, poprzez Super bohatera stał się heelowym liderem, którego cholera jasna kupuję. Oraz interesuje mnie też druga sprawa a mianowicie zdobycie przez EY pasa Legend's Title, który momentalnie stał się Global Title.

http://img.youtube.com/vi/O9-OhjWS9rE/0.jpg

Tak więc Eric Young w swojej karierze w TNA zaczynał od Teamu Canada. Później dostał gimmik jakiegoś tam kolesia, który kręcił jakieś filmy z Sabinem i Shelleyem. Później gimmik Don't fire Eric (lubiłem :) ) i feud z Robertem Roodem, który ciągnął się i ciągnął i ciągnął... Bla bla bla... 30 czerwca Eric na gali iMPACT stworzył stajnię World Elite. Początkowo wszystko było conajmniej śmieszne. Eric jako heel prezentował się dziwacznie patrząc na to, ze zawsze był facem (poza Teamem Canada), składa Elity z całego świata w postaci nic nie znaczących już Kiyoshiego, Bashira oraz jeszcze nie znaczących British Invasion aż do ogolonej głowy Erica. Jednak z biegiem czasu stajnia zaczęła nabierać rumieńców jak i sam lider. Eric zmienił swój sposób mówienia, zachowania oraz kontaktu z publicznością do takiego stopnia, że jego gimmik zaczął mi się pdoobać. Nikt chyba nigdy nie wierzył, że showtime EY będzie heelem, i to w dodatku tak dobrym heelem. Dzięki niemu World Elite zawarła sojusz z MEM aż do...

http://www.411mania.com/siteimages/tnalegends_27319.jpg

... 18 października kiedy to Eric oszukał Kevina Nasha i zdobył od niego TNA Legends Title. Tak więc radośnie nam i miłościwie panujący Mistrz Legend panuje i panuje sobie aż nagle na iMPACTcie z dnia 5 listopada EY wchodzi do ringu z podpisem "TNA GLOBAL CHAMPION". Czyli że co? Hę? Sama się zmieniła nazwa pasa? A może coś przegapiłem jakiś backaste interview czy segment? Bo nie kumam :)

1. Eric Young jako Heel. Kupujesz czy nie?

2. World Elite już jedyną stajną w TNA. Utrzyma sie bez konkurencji?

3. TNA Global Championship potrzebne w TNA?

1. Oj tak. Kupuję go bardziej niż jako face'a. No może liderem wspaniałym to nie jest bo ani postury nie ma ani charyzmy odpowiedniej do tego (patrz: Kurt) ale cholera aby być heelem jest odpowiedni :)

2. IMO nie widziałem w TNA miejsca dla dwóch stajni. Jedna to max z tym, że MEM o wiele lepiej wyglądało niż WE. WE za chwilę może stać się bezbarwna jeżeli nikt znich nie występuje w głownych segmentach.

3. Mogli pozwolić zdobyć go Bookerowi (który de facto ustanowił ten pas) i wtedy razem z nim by se odszedł z TNA. Zupełnie niepotrzebne to to jest.

https://forum.wrestling.pl/topic/17653-eric-young-tna-global-champion/

• Odpowiedzi 12
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• Ceglak

3

• K-PEL-K

3

• J-Ro

2

• Simson

1

Popularne dni

Top użytkownicy w tym temacie

Ciezko bylo sie przestawic na nowego Erica, ale po jakims czasie, ktos kogo sie bardzo lubilo, jako ordynarny i nieokrzesany heel daje sie we znaki i masz ochote mu walnac :) EY ma naturalna charyzme, niezly talent aktorski, wiec wg mnie przy dobrym prowadzeniu jego gimmicku ma szanse stanac stopien wyzej w hierarchii TNA, bo na chwile obecna jeszcze jest w fazie przejsciowej, co szczegolnie widac podczas walk.

Moze miec konkurencje w postaci pojedynczych osob/Tag Teamow, bo jak widac w skald jej wchodza niezbyt wielkie indywidualnosci. Wiec ich ewentualne porazki to nie bedzie koniec swiata. Z drugiej strony patrzac, nie da sie oprzec wrazeniu ze to po prostu pomysl Russo na wbicie przed kamere jak najwiekszej ilosci ludzi z ktorymi nie ma co zrobic...

Kazda nazwa jest lepsza od Legends, a ta nawet jest dla ucha miła i za to plus ode mnie.

https://forum.wrestling.pl/topic/17653-eric-young-tna-global-champion/#findComment-157023

Eric jako heel bardzo mi się podoba i faktycznie można go kupić. Co do tego, dlaczego to on został liderem WE, to powód w tym, że po tym jak całą władze w fedzie przejęła Dixie, zaczęło się pushowanie młodszych zawodników( co pewnie debiut Hogana zatamuje...). A że z całej stajni jedynym orginalsem jest Young, padł na niego. Wg mnie to i tak nikt z WE lepiej w tej roli by się nie sprawdził, no może Bashir, który ma całkiem niezłe mic-skille, ale jego gimmick jest dużo gorszy od EY.

Co do samej stajni, to jednak jest mocno średni pomysł TNA i pewnie jest tylko po to, by umocnić BI i Erica w fedzie, a następnie popchnąć ich dalej. BI juz zdobyi tytuł Tag i pomalu się umacniają w dywizji teamów, a Eric pewnie nie długo wzmocni main eventy. Wiem, że poprzednie zdanie może mieć wiele przeciwników, ale Young jest naprawdę przyzwoitym workerem, po za tym jako face miał bardzo dobry kontakt z publiką, a nawet pani Carter w którymś z wywiadów wymieniła go obok Morgana i Stylesa jako przyszłość TNA.

Sam psa Global jest lepszy niż Legends, ale skopano zalożenia co do jego bronienia, bo Eric powiedzial, że nie doć że nie będzie go bronić z Amerykanami, to jeszcze o tenpas nie będzie walczyć na terenie USA...WTF!? Toć to kretynizm i pewnie niedługo to się zmieni, a pas zostanie takim tytułem dla mid cardu.

https://forum.wrestling.pl/topic/17653-eric-young-tna-global-champion/#findComment-157028

• Urządzenie:  Windows

Jako Heela go kupuje... ale bez przesady, zeby tu zaraz jakiegos czytajacego nie ponioslo ze stwierdzeniem, ze EY jest rewelacyjny w tym co robi (poprostu lepszy juz jako heel niz pajacujacy face). On byl jest i bedzie nijaki... TNA stara sie obecnie go przepchnac bo Young jest z nimi na dobre i na zle i badz co badz jest dobrym wrestlerem... tragiczne gimmicki niepozwalaly mu na jakies wieksze sukcesy wczesniej.. teraz nadazyla sie ku temu okazja by zrobic cos takiego jak WE i jest dobrze... mimo, ze kupuje go jako Heela to nie zasluguje on na bycie liderem bo nie ma umiejetnosci za mikrofonem a do TNA zawital wlasnie inny wrestler, ktory idealnie by mogl zastapic go w tej roli a mowa tu oczywiscie o Desmondzie Wolfe... watpie, zeby sie az tak szybko przebil do roli lidera glownej heelowej stajni na dzien dzisiejszy

Utrzymac sie utrzyma bo TNA bedzie chcialo to utrzymac.. co innego zrobia z Bashirem Kiyoshim czy British Invasion (Ci mieli moment dobry wejscia.. ale teraz prezentuja sie coraz gorzej) .. wszystko wrzuca do kupy i tak tez maja ciagle dla nich cos do roboty. WE uwazam za bardzo ciekawy pomysl niestety cala otoczke psuje EY (juz bym chyba Bashira wolal na lidera :o ) ... Kanada czy USA WHO CARES ! Eric tam jakos nie pasuje... mamy 3 Brytyjczykow gdzie bije im "Angliczaństwem" z oczu... mamy araba ktorego wszyscy nienawidza i kitajca... WE TAK ... Bohater tematu NIE

Lepiej brzmi niz Legends Title... ciekawiej to sie prezentuje nie mniej jednak kompletnie zbedny pas...

https://forum.wrestling.pl/topic/17653-eric-young-tna-global-champion/#findComment-157039

On byl jest i bedzie nijaki

wszystko mozna powiedziec o Youngu ale nie to.

Juz podczas pobytu w Team Canada, wyroznial sie najbardziej swoim zachowaniem. Poza D`Amorem i Petey`em byl najbardziej widoczna postacia tegoz teamu. Przypomniec mozna chociaz sceny z pogrzebu Team 3D, czy liczne segmenty backstage. Potem byl przejaskrawionym face`m. Troche sie przejadl i nie mogl odnalezc gimmicku ktory by go poprowadzil dalej. Natomiast uwazam ze teraz go odnalazl i przy micku odwala dobra robote - chociazby pogadanka z Nashem, kto kogo bardziej oszukal na ostatnim PPV.

https://forum.wrestling.pl/topic/17653-eric-young-tna-global-champion/#findComment-157043

Tak więc radośnie nam i miłościwie panujący Mistrz Legend panuje i panuje sobie aż nagle na iMPACTcie z dnia 5 listopada EY wchodzi do ringu z podpisem "TNA GLOBAL CHAMPION". Czyli że co? Hę? Sama się zmieniła nazwa pasa? A może coś przegapiłem jakiś backaste interview czy segment? Bo nie kumam :)

Eric na przedostatnim impact! po walce z Lashleyem, którą prawie przegrał (Robert trzymał go w tym Dragon Clutchu, czy jak to się tam nazywa, ale zebrał w plery krzesłem i Hebner ogłosił no contest), gadał, że jest jedyną osobą, która pokonała Boba w TNA (jak było już napisałem) bla, bla, bla, aż wkońcu przeszedł do pasa. Powiedział, że TNA Legends Title już nie istnieje, ale istnieje za to pas Global, który nie będzie nigdy broniony na terenie USA, ani przeciwko obywatelowi tego kraju.

Jeśli chodzi stricte o temat:

Jako, że lubiłem strasznie tego face'owego Erica miałem mały problem z kupieniem go jako lidera WE na pierwszych kilku galach, ale z przyczyn, które sam podałeś dosyć szybko "łyknąłem" jego gadaninę o tym jakie to te Stany są złe i w ogóle rasizm, wojny, nierząd, wyzysk itd. (przypomniał mi się film "Oto Ameryka", powstały w głębokim PRL lat 70-80tych, jak ktoś nie widział, to niech wpisze sobie w YT, ew. na nonsensopedii pod hasłem USA można wyczaić). Feud z 3D, w którym "wydymał" ich z pasów IWGP Tag Team, próby przeciągnięcia Hernandeza na swoją stronę albo przekupienia Nasha naprawdę pokazują jaki potencjał na dobrego heela marnowało TNA przez te... ho, ho... ze 4 lata. Jeśli chodzi o utzrymanie się pozyci World Elite... w sumie jest nieformalne Frontline z Kurtem po face turnie i nieskończonym feudzie z Ericem (dziwne, że dali mu Nigela właśnie teraz...), AJ'em, Morganem, Hernandezem i Beer Money na czele (do tego jeszcze kilku wrestlerów, którzy co jakiś czas do nich dołączają), to jednak każdy prowadzi osobne feudy, które w żaden sposób się nie łączą ze sobą, a stajnia bez jakiegoś ogólnego feudu, bo co z tego, że mają 2 pasy i 3 "w drodze" jak i tak nic ciekawego się nie dzieje większego. Taka sytuacja na pewno nie wpływa dobrze na ogólny rozwój stajni, a tym bardziej, że w niej samej znajduje się dwóch jobberów (kiedy Kiyoshi i Bashir w ogóle walczyli... nie licząc przegranych Dark/Webmatchów??). Sama w sobie stajnia ma wszystko co powinna mieć heelowa frakcja z prawdziwego zdarzenia, czyli charyzmatycznego lidera (Eric), Tag Team (Brytole), wielki ochroniarz ("Big" Rob Terry), cruiser (Homicide) na i jakiś ew. podrostków (wspomniana wcześniej dwójka), ale jednak te zębatki momentami się nie kręcą tak jak powinny. Mimo tego, ważnym faktem, jest to, że są over (w heelowym znaczeniu) z publiką i to daje im jakiś punkt zaczepny. Global Chapmionship... nie wiem, może przy dobrym bookingu (na razie różnie bywa z rozpisywaniem tej stajni, jak już wcześniej zaznaczyłem, czegoś brakuje, choć teoretycznie są wszystkie "części") wyjdzie z tego coś fajnego, ale mam co do tego niemałe wątpliwości.

Podsumujmy:

+ świetny lider

+ perspektywa pushu dla Homicide'a

+ kontakt z publiką

+ poprawny booking

- ale tylko poprawny

- brak perspektyw, dla Younga, bo szczerze mówiąc jedynymi passami w TNA dla niego są pasy tagów i X-Division, ale te są już zarezerwowane dla kogoś innego tej stajni, a pas Global jest czysto symboliczny

Cholerka... trochę się dziwnie rozpisałem jak na siebie, więc możecie mieć problemy z odczytaniem, a właściwie ze zrozumieniem moich przemyśleń, ale mam nadzieję, że wiecie o co mi chodzi :)

https://forum.wrestling.pl/topic/17653-eric-young-tna-global-champion/#findComment-157047

Sama się zmieniła nazwa pasa? A może coś przegapiłem jakiś backaste interview czy segment? Bo nie kumam

Dwa tygodnie temu Eric razem ze swoją Elitą miał speech na ringu, na którym zmienił nazwę pasa, w dodatku "ustalił" zasadę jego bronienia o której pisał k4rol-13:

1. Pas nie będzie broniony z Amerykanami

2. Pas nie będzie broniony na amerykańskim ringu.

Mi osobiście bardzo spodobał się segment tuż po heel turnie Erica z Jarrettem (tuż przed Slammiversary), kiedy Young zaczął prać trochę brudów Jarretta i wypomniał mu trochę rzeczy. Pokazanie frustracji Younga, który nie był traktowany poważnie (szczególnie przez Jarretta), próby zyskania szacunku u Stinga były wg mnie bardzo fajnym pomysłem. Niestety osoba Erica idzie w moim zamyśle trochę nie tak jak powinna. Te anty-USA speeche, pieprzenie o całym złu, którym nasiąknięte jest amerykańskie państwo IMO są zbyt często pokazywane. OK, to jest gimmick Younga, taki jest główny cel WE, ale nie oznacza to, że cały czas Young ma nam przypominać, że USA - be, Canada & reszta świata - cacy. Niech tam napomnknie od czasu do czasu o tym, ale fajnie byłoby, gdyby Young zamiast gadania zaczął działać - najlepiej, żeby od czasu do czasu wygrał coś czysto. Co do mistrzostwa, wolałbym, żeby tego pasa nie było w TNA (jakoś tak fajnie było, gdy federacja miała tylko 3 mistrzostwa), myślę, że mistrzostwo to będzie kręcić się wśród midcardu, który z różnych powodów nie może zawitać do X Dywizji.

https://forum.wrestling.pl/topic/17653-eric-young-tna-global-champion/#findComment-157048

- brak perspektyw, dla Younga, bo szczerze mówiąc jedynymi passami w TNA dla niego są pasy tagów i X-Division, ale te są już zarezerwowane dla kogoś innego tej stajni, a pas Global jest czysto symboliczny

dlatego trzeba zrobic w koncu z pasa Legends/Global cos czym kiedys byl Intercontinental albo US. Jak bedzie mial range taka, ktorej wrecz jego posiadacz urasta do miana bycia blisko mainventow, wtedy wszystko bedzie mialo rece i nogi.

ale nie oznacza to, że cały czas Young ma nam przypominać, że USA - be, Canada & reszta świata - cacy.

zaoszczedziliby czas podczas gal gdyby zamiast lapania za mikrofon i powtarzania tego samego co gale, produkowali wiecej spotow tylko dla telewizji, szybkich przekazow gora minutowych, ktore pokazuja czyjs gimmick/storyline na momencie. Na wzorpostawilbym spoty nWo commercials - IMHO tego wlasnie brakuje TNA zeby dogonic WWE w tej dziedzinie. Dobrych "reklamowek" danaj frakcji czy zawodnika. Tak jak juz pisalem zaoszczedziliby czas na gadanie czczych i obieganych tematow, zyskaliby pare cennych minut moze na wiecej akcji w ringu.

https://forum.wrestling.pl/topic/17653-eric-young-tna-global-champion/#findComment-157053

Eric Young jest świetnym przykładem tego, że można z face'owego idioty zrobić zgrabnego heela (czyli coś, czego kiedyś potrzebował Eugene). Można Younga nie lubić, ale nie można TNA nie przyznać plusa za chęć stworzenia z niego dobrego midcardowego gracza - za to go kupuję (przynajmniej tymczasowo).

To, że WE jest aktualnie jedyną stajnią w TNA nie przeszkadza mi bo przypuszczam, że to jedynie środek dzięki, któremu parę osób awansuje na wyższe poziomy kart. Konkurencją heelowej stajni nie musi zawsze być jej face'owy odpowiednik.

Sprawa z Global Championship wygląda następująco - jest to pas, który wg. Younga broniony może być tylko poza granicami USA i tylko przeciw zawodnikom z USA nie pochodzącym - biorąc pod uwagę, że TNA nie pokusiło się jeszcze o transmisję żadnego show z poza granic Stanów Zjednoczonych (nie liczę dwóch odcinków Global Impact, bo chodzi mi o coś co kontynuowało by aktualne storyline), to w najbliższym czasie ten pas nie będzie odgrywał żadnej roli, poza byciem "błyskotką" Younga - a w takiej roli zupełnie mi nie przeszkadza... A jeżeli kiedyś Impact zostanie nagrany gdzieś poza USA? Świetna okazja na wypromowanie obiecującego babyface'a, bez ryzykowania ważniejszych pasów.

https://forum.wrestling.pl/topic/17653-eric-young-tna-global-champion/#findComment-157056

Mimo, iż oczywisty, to jednak heel turn przedstawiony wiarygodnie. Fundament jego negatywnej pasji, oparty na koflikcie narodowosciowym, jest karta zgrywana juz od czasów Bret Harta, tym niemniej Eric ugrywa tym niezly heat. Kupuje go jednoznnacznie. Widac, iż jego przwódctwo to okazja do wypromowania się, oraz podcwiczenia umiejętnosci przy mikrofonie.

2. World Elite już jedyną stajną w TNA. Utrzyma sie bez konkurencji? Dopóki bedzie w niej Eric - tak. Po za nim nie ma tam zadnej indywidualnosci, wiec na razie wiescze jej zywot. Moze kiedys dojdzie ktos nowy, bedzie okazja do niezlego feudu o przywodztwo, lub motyw zdrady.

3. TNA Global Championship potrzebne w TNA? - jak najbardziej. To taki interkontynentalny pas w wydaniu TNA, w sam raz dla silnego midcardu. X-divison to wciaz pas przy ktorym sie lata i skacze po ringu, a nie "mowi", wiec nie moze byc przedsionkiem do Main eventu.

https://forum.wrestling.pl/topic/17653-eric-young-tna-global-champion/#findComment-157068

TNA nie pokusiło się jeszcze o transmisję żadnego show z poza granic Stanów Zjednoczonych

No Surrender 08 odbywało się w Kanadzie. Co prawda TNA postanowiło oszczędzać na podróżach i jedynie te najważniejsze gale mają być wyjazdowe, ale można swego czasu zrobić którąś galę ponownie w Kanadzie by zaakcentować gimmick Younga (tyle, że wtedy gdyby TNA trzymało się ściśle zasad Younga - pas byłby broniony raz na ruski rok).

https://forum.wrestling.pl/topic/17653-eric-young-tna-global-champion/#findComment-157095

No Surrender 08 odbywało się w Kanadzie.

Faktycznie, zapomniałem o No Surrender - no ale to wyjątek potwierdzający odrobinę moją hipotezę.

https://forum.wrestling.pl/topic/17653-eric-young-tna-global-champion/#findComment-157116

W sumie racja, bo myślę, że w najbliższym czasie TNA nie zawita z kamerami do innego kraju. Pozostaje więc tylko promowanie gimmicku Younga na house showach np. w Wielkiej Brytanii.
https://forum.wrestling.pl/topic/17653-eric-young-tna-global-champion/#findComment-157117