Skocz do zawartości
  • Witaj na forum Attitude

Dołącz do najstarszego forum o pro wrestlingu w Polsce!

Jeżeli masz trudności z zalogowaniem się na swoje konto, to prosimy o kontakt pod adresem mailowym: forum@wrestling.pl

Ulubione cytaty i dialogi filmowe

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   0
  • Status:  Offline

-Raven-, wiesz jaki jest twój problem w odbiorze tego filmu? Zapewnie jesteś negatywnie uprzedzony do tego niegood samego początku, więc nie dziwie się w sumie twojej ocenie. Lecz z racji tego, że uwielbiam ten film i mam głowe pełna emocji podczas jego oglądania, szybko przeanalizuje zamieszczony przeze mnie fragment

Silny w autobusie- motyw czlowieka węgrującego, przez zycie nie wiadomo po co, niewiadomo gdzie

Kazanie Lewego- powszechna homofobia w społeczeństwie, przekonanie o powszechnej korupcji, matactwach i układach decydujących o wszystkim

w polish burgerze- etyka w kapitalizmie, globalizacja a obecnie amerykanizacja życia, problem feminizmu oraz gender studies, konflikt cywilizacji

Poza tym, jak dobrze napisana postacią jest sam Silny...

obciągnąć takim pozycjom jak "Trainspotting" czy "Las Vegas Parano").

cudze chwalicie, swego nie znacie...

,,nie wiedząć kurwa o co tutaj w ogóle chodzi ja po prostu nie wyrobie" - to zdanie może skomentowac najlepiej wszelkie obcowanie z ,,Wojną...."

:D :D :D :D :D

Roots Rock Reggae

Odpowiedz mi kim jestem!?!

173694779448d910b615175.jpg

• Odpowiedzi 196
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• -Raven-

72

• Streetovs

8

• theGrimRipper

7

• Vercyn

7

Top użytkownicy w tym temacie

• Reputacja:   284
  • Urządzenie:  Windows

Szczerze mówiąc, od początku bardzo byłem napalony na ten film i wiele sobie po nim obiecywałem, tak więc z pewnością nie byłem do niego uprzedzony.

Co do przykładów, które podajesz to są mocno naciągane. Są zbyt dosłowne, by mogły mieć jakąś ukrytą głębię (a na tym w końcu polega symbolizm). Równie dobrze tak można by było zinterpretować Łazukę z drągiem, wracającego po szynach, po pijaku, do domu ("Nie lubię Poniedziałku) jako "alegorię wędrówki człowieka przez życie, targanego różnymi pokusami i wystawianego na próby, który dzięki wytrwałości i wierze w swoje przeznaczenia - znajduje finalnie miejsce swego ukojenia" :D

cudze chwalicie, swego nie znacie...

Wręcz przeciwnie, bo uwielbiam polskie kino, ale w takich filmach jak "Trainspotting", "Las Vegas Parano" czy "Nagi Lunch" - zdecydowanie lepiej pokazane zostały "fazy" naćpanych kolesi. W "Wojnie..." było to strywializowane i przez brak jakiegokolwiek umotywowania (via np. "Nagi Lunch") takiej treści - film totalnie traci na efekcie, bo stawia na to by "pokazać", ale nieczego nie "przekazuje".

Lepiej nic nie mówić i wydawać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości.

Błogosławieni ci, którzy nie mając nic do powiedzenia, nie oblekają tego faktu w słowa...

88278712552c9632374b21.jpg

Co do przykładów, które podajesz to są mocno naciągane. Są zbyt dosłowne, by mogły mieć jakąś ukrytą głębię (a na tym w końcu polega symbolizm)

ja po prostu pisałem to, o czym w tej chwili myślałem i tyle. Jakoś otworzyłem się na ten film, wlazł i jakoś odcisnął piętno ma mojej psychice. A jeśli ktoś ma inne zdanie....jego wola, jego odczucia. Nie będę już tworzył czy przekonywał kogos na siłe, przeciez nie jestem kaznodzieją :P

Roots Rock Reggae

Co do przykładów, które podajesz to są mocno naciągane. Są zbyt dosłowne, by mogły mieć jakąś ukrytą głębię (a na tym w końcu polega symbolizm). Równie dobrze tak można by było zinterpretować Łazukę z drągiem, wracającego po szynach, po pijaku, do domu ("Nie lubię Poniedziałku) jako "alegorię wędrówki człowieka przez życie, targanego różnymi pokusami i wystawianego na próby, który dzięki wytrwałości i wierze w swoje przeznaczenia - znajduje finalnie miejsce swego ukojenia"
Ja natomiast sądzę że obraz nie ma żadnego przekazu i taki przekaz każdy sobie interpretuje jak chce. Więc pojęcie naciąganej analizy jest fantazją. Dlaczego mądry pan recenzent może wnioskować co chce, a taki zwykły człowiek, jeśli myśli inaczej to się myli? Jak dla mnie interpretacja RR jest niezła i na pewno nie naciągana. Raven, Twoja interpretacja Łazuki też nie jest zła- a skąd wiesz (nie odpowiadaj, bo jeszcze się okaże że widziałeś odpowiedni wywiad z Chmielewskim i wypadnę w złym świetle :P ) że reżyser akurat nie chciał alegorii pokazać w ten sposób? W ogóle, jak jesteśmy w temacie analizy, to słyszałem, że dano Szymborskiej zanalizować jej własny wiersz i zdobyła ledwo 70% :grin:

ps. http://www.joemonster.org/art/12594/Filozofia_hardkora

"Chciałbym tak zawszę, rzucić plik na brudne biurko,

Od dziś, mam nowe motto, żyję dziś, umrę jutro,

Za długo wierzyłem, że inna może być codzienność,

Kapitalizm ma to w dupie i nie zmienia nic w wzajemność"

Ja natomiast sądzę że obraz nie ma żadnego przekazu i taki przekaz każdy sobie interpretuje jak chce. Więc pojęcie naciąganej analizy jest fantazją. Dlaczego mądry pan recenzent może wnioskować co chce, a taki zwykły człowiek, jeśli myśli inaczej to się myli?

Reżyser, delikatnie zawsze naprowadza widza (no chyba, że jest to Lynch. Wtedy jest wolna amerykanka :D ) w kierunku, w jakim by chciał aby zinterpretowano jego dzieło. I tak, oglądając np. "Czas Apokalipsy", jeżeli będziesz na tyle "kreatywny", że zinterpretujesz sobie na podstawie czegoś, że ten obraz to pochwała amerykańskiej interwencji w Wietnamie - to sie po prostu mylisz. Jasne, każdy film można sobie interpretować po swojemu, ale w pewnych ramach nakreślonych przez reżysera.

Raven, Twoja interpretacja Łazuki też nie jest zła- a skąd wiesz (nie odpowiadaj, bo jeszcze się okaże że widziałeś odpowiedni wywiad z Chmielewskim i wypadnę w złym świetle )

No, Luki - na następny zlot szykuj skrzynę browara, to link z wywiadem o którym wspominasz nigdy nie zobaczy światła dziennego, tu, na Forum :twisted:

ja po prostu pisałem to, o czym w tej chwili myślałem i tyle. Jakoś otworzyłem się na ten film, wlazł i jakoś odcisnął piętno ma mojej psychice. A jeśli ktoś ma inne zdanie....jego wola, jego odczucia. Nie będę już tworzył czy przekonywał kogos na siłe, przeciez nie jestem kaznodzieją

Spoko RR - masz do tego pełne prawo. Po mnie ten film niestety (tak jak pisałem - bardzo byłem go ciekawy) spłynął jak woda po kaczce, nie pozostawiając po sobie ani pytań ani też nie dając żadnych odpowiedzi. Jedyny plus obrazu, to świetna gra Szyca, ale nawet ona nie była w stanie obronić tego filmu.

Lepiej nic nie mówić i wydawać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości.

Błogosławieni ci, którzy nie mając nic do powiedzenia, nie oblekają tego faktu w słowa...

Jedyny plus obrazu, to świetna gra Szyca, ale nawet ona nie była w stanie obronić tego filmu.

mnie jeszcze poruszył motyw nieszcześliwej, toksycznej milości Silnego. Nie wiem dlaczego, może jest mi bliski życiowo, może jestem po prostu romantykiem lub mam zrytą psyche....

Roots Rock Reggae

• Reputacja:   1

Reżyser, delikatnie zawsze naprowadza widza (no chyba, że jest to Lynch. Wtedy jest wolna amerykanka :D ) w kierunku, w jakim by chciał aby zinterpretowano jego dzieło. I tak, oglądając np. "Czas Apokalipsy", jeżeli będziesz na tyle "kreatywny", że zinterpretujesz sobie na podstawie czegoś, że ten obraz to pochwała amerykańskiej interwencji w Wietnamie - to sie po prostu mylisz. Jasne, każdy film można sobie interpretować po swojemu, ale w pewnych ramach nakreślonych przez reżysera.

Nie no akurat w tym wypadku bardzo ciężko inaczej to wszystko zinterpretować, no chyba, że się mylę ? ;)

15974308365193fac7b7921.jpg

Reżyser, delikatnie zawsze naprowadza widza (no chyba, że jest to Lynch. Wtedy jest wolna amerykanka :D ) w kierunku, w jakim by chciał aby zinterpretowano jego dzieło.
No to masz tu polskiego Lyncha. Zamiast olać "Wojnę..." pomyśl tak jak nad amerykanizmem. Cudze chwalicie...

"Chciałbym tak zawszę, rzucić plik na brudne biurko,

Od dziś, mam nowe motto, żyję dziś, umrę jutro,

Za długo wierzyłem, że inna może być codzienność,

Kapitalizm ma to w dupie i nie zmienia nic w wzajemność"

No to masz tu polskiego Lyncha. Zamiast olać "Wojnę..." pomyśl tak jak nad amerykanizmem. Cudze chwalicie...

Taaak, a Krzysio Ibisz to taki polski Michael Buffer. Daj spokój, Luki, bo od śmiechu robią mi się zajady :twisted:

Chłopcy dajcie już spokój z tą "Wojną" i wróćcie do tematu.

Ostatni dobry polski film który był kopalnią cytatów to "Dzień Świra":

1. Przy odbiorze wypłaty: "Dzizus k.... ja pier..."

2. Do synka przy poprawianiu kaptura: "Jak tatuś zrobi dziubek to nie na ch... we wsi"

A dziś obejrzane:

Z Californication:

Woman: "ooh I'm sooo wet"

Hank: "Hard and wet - winning combination" :twisted:

Z Dextera (po znalezieniu ręki w brzuchu aligatora):

- Hmm przydałaby się głowa...

I'm the Nonsense Connoisseur 4 LIFE

DRINK UNTIL YOU SINK!

Facel Vega 62' - Real Gangsta Ride

3072429474c657d5bdd659.jpg

• 2 tygodnie później...

Nie wiem, czy było, ale jednym z moich ulubionych cytatów filmowych ever był monolog Rentona z Trainspoting na temat Szkocji:

Tommy: Doesn't it make you proud to be Scottish?

Mark "Rent-boy" Renton: It's SHITE being Scottish! We're the lowest of the low. The scum of the fucking Earth! The most wretched, miserable, servile, pathetic trash that was ever shat into civilization. Some hate the English. I don't. They're just wankers. We, on the other hand, are COLONIZED by wankers. Can't even find a decent culture to be colonized BY. We're ruled by effete assholes. It's a SHITE state of affairs to be in, Tommy, and ALL the fresh air in the world won't make any fucking difference!

:lol:

Absolutny klasyk

What is the difference between Sheamus and the World War II? WW II is over ;)

13629172384628ee9bd26ff.jpg

ostatnio sobie choruje i mam okazje nadrabiac zaleglosci w dziedzinie filmowej:

"The Goods Live Hard Sell Hard"

Ving Rhames a raczej jego charakter Jibby Newsome:

"cholera półtorej roku temu wyszedłem z domu i nie jestem pewien czy zamknąłem drzwi za sobą"

poplakalem sie ze smiechu

Bryan Alvarez: 'what the hell is CRIMSON, what that has got to do with Amazing RED?'

11779036984f6668615c651.jpg

• 4 tygodnie później...

Końcówka jednego dialogu z Wojny Polsko-Ruskiej, czyli filmu który może nie był rewelacyjny, ale podobne rarytasy można było wyłapać.

Lewy: Twoja matka obciąga ruskim!

Silny: Arka Gdynia! Kurwa, świnia!

:twisted:

15974308365193fac7b7921.jpg

• 4 tygodnie później...

"Kiedy się śmiejesz - cały świat śmieje się razem z Tobą. Kiedy płaczesz - płaczesz zawsze w samotności" (Oldboy)

• Reputacja:   128

- Po co ci to?

- No wiesz, Leonardo na ścianie... czad.

- To se powieś Di Caprio.

-80 cm. Przeszli by bez problemu.

-To dlaczego go nie wynieśli?

-Bo jakis ciul zaparkował na włazie.

-He...To chyba nawet nasza fura.

(Vinci)

Rozwala mnie też dialog o sysuni i mlecyku z Epoki Lodowcowej - klasyka :D

Jeżeli można, chciałbym przytoczyć jeszcze cytat z gry Max Payne : "I oto szczęście po raz kolejny okazało się dziwką, a ja klientem bez portfela" - też klasyk :)

Jak coś sobie przypomnę to napiszę

6427638215a28716991f4b.jpg

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Polecana zawartość

• WWE WrestleMania 41
      Spekulacje i dyskusje na temat największego wydarzenia wrestlingowego roku - WrestleManii 41!
        • Dzięki
      • 146 odpowiedzi
    • WWE RAW - dyskusje, spoilery, wrażenia
      Zapraszamy do dzielenia się wrażeniami z Monday Night Raw na Netflix!

W tym wątku użytkownicy forum dyskutują na temat czerwonego brandu od 2010 roku. Pozostaw swoją cegiełkę w temacie, zawierającym 17,9 tyś. odpowiedzi i 2,9 mln wyświetleń. :)
      • 18 024 odpowiedzi
    • New Japan Pro Wrestling - Dyskusja Ogólna
      Miejsce na ogólne dyskusje związane z New Japan Pro Wrestling.
      • 703 odpowiedzi
    • Kobiecy Pro Wrestling
      Ogólne dyskusje na temat pro wrestlingu w wykonaniu płci pięknej.
        • Lubię to
      • 101 odpowiedzi
    • TNA Wrestling - dyskusje, spoilery, wrażenia
      Miejsce w dedykowane ogólnym dyskusjom na temat TNA/Impact Wrestling!

Wczorajszy IMPACT właśnie się ściąga, więc opinia w późniejszym terminie
        • Lubię to
      • 9 352 odpowiedzi
    • AEW Saturday Collision - ogólne dyskusje i komentarze
      Miejsce gdzie możesz podzielić się wrażeniami z programu AEW Dynamtie!
        • Lubię to
      • 147 odpowiedzi
    • AEW Dynamite - dyskusje, spoilery, wrażenia
      Miejsce gdzie możesz podzielić się wrażeniami z programu AEW Dynamtie!
      • 1 186 odpowiedzi
    • WWE SmackDown! - dyskusje, spoilery, wrażenia
      Dziel się wrażeniami z Friday Night SmackDown!
      • 9 583 odpowiedzi
    • WWE NXT - dyskusje, spoilery, wrażenia
      Dziel się wrażeniami z WWE NXT!
      • 4 884 odpowiedzi

• Najnowsze posty

• Attitude
      Nazwa gali: WWE EVOLVE #8 Data: The exact taping date is unknown. Federacja: World Wrestling Entertainment Typ: Online Stream Lokalizacja: Orlando, Florida, USA Arena: WWE Performance Center Format: Taped Data emisji: 23.04.2025 Platforma: Tubi Komentarz: Peter Rosenberg & Robert Stone Official video: Link Karta: Wyniki: Powiązane tematy: World Wrestling Entertainment - dyskusje ogólne WWE SmackDown! - dyskusje, spoilery, wrażenia WWE RAW - dyskusje, spoilery, wrażenia WWE NXT - dyskusje, spoilery, wrażenia
    • Attitude
      Nazwa gali: AEW Collision #90 - Playoff Palooza Data: 23.04.2025 Federacja: All Elite Wrestling Typ: TV-Show Lokalizacja: New Orleans, Louisiana, USA Arena: Lakefront Arena Format: Taped Data emisji: 26.04.2025 Platforma: TNT Karta: Wyniki: Powiązane tematy: All Elite Wrestling - dyskusja ogólna AEW Dynamite - dyskusje, spoilery, wrażenia AEW Saturday Collision - ogólne dyskusje i komentarze Ring of Honor - dyskusja ogólna
    • Attitude
      Za nami kolejny epizod AEW Dynamite. Przedstawiamy podsumowanie najważniejszych informacji z tego show. AEW tym razem zawitało do New Orleans, Louisiana. To warte podkreślenia, bowiem show otworzył Tony Schiavone przy pomocy hip hopowca - Mastera P. Człowieka mocno związanego z Nowym Orleanem. On z kolei zapowiedział nowych mistrzów trios - the Opps. Pojawili się Katsuyori Shibata, Powerhouse Hobbs i Samoa Joe. Za długo nie mogli celebrować, bowiem zostali zaatakowani i przez Death Riders i The Elite. Z odsieczą przybyli Kenny Omega oraz Swerve Strickland. Joe zapowiedział, że chce po raz drugi zostać mistrzem AEW. Link do filmu Mark Briscoe pokonał Ricocheta. Po walce przegrany kontynuował atak na rywalu, któremu pomógł Kevin Knight. Link do filmu Stokley Hathaway zapowiedział... FTR jako jego nowych klientów. FTR najpierw zaprosili Rock ‘N Roll Express będących wśród widzów, by ich potem zaatakować. Link do filmu The Young Bucks pokonali drużynę Kevina Knighta i Mike'a Bailey'ego. Dla braci Jacksonów była to pierwsza walka w AEW od ich powrotu. Link do filmu Bobby Lashley ponownie nie chciał MJF'a w Hurt Syndicate, choć ten zaoferował mistrzowi tag team swój samochód. I publicznie przeprosil. Link do filmu Don Callis Family (Josh Alexander i Konosuke Takeshita) pokonali zespół złożony z Brody'ego Kinga oraz Willa Ospreaya. Po walce podopieczni Callisa kontynuowali atak. Brody'emu i Willowi próbował pomóc Adam Page, ale nie poradzili sobie z przewagą liczebną Alexandra, Takeshity, Lance'a Archera, Kyle'a Ospreaya, Trenta Beretty i Rocky'ego Romero. Link do filmu Link do filmu W walce wieczoru Jamie Hayter pokonała Kris Statlander i zakwalifikowała się do finału kobiecego turnieju im. Owena Harta. Zawalczy w nim z Mercedes Mone na Double or Nothing. Link do filmu Skrót: Link do filmu Przeczytaj wpis na portalu Wrestling.pl
    • PTW
      BŁYSKAWICZNY NOKAUT! Dawid Puncher Seńko przyzwyczaił nas do pokazów dominacji genetycznej, ale tutaj przesadził! Błyskawiczny nokaut, najkrótsza walka, a po niej... najszybsza wypłata? Jesteśmy ciekawi jaka przyszłość czeka PolishBear - PTW w federacji, szczególnie po tym, jak na ostatniej gali spiął się z Serg Sullivan! Więcej dowiemy się już 31 maja, a dziś o 20:00 live z Alex Brave! Przeczytaj wpis na oficjalnym fanpage PTW.
    • Attitude
      Nazwa gali: AEW Dynamite #290 Data: 23.04.2025 Federacja: All Elite Wrestling Typ: TV-Show Lokalizacja: New Orleans, Louisiana, USA Arena: Lakefront Arena Format: Live Platforma: TBS Karta: Wyniki: Powiązane tematy: All Elite Wrestling - dyskusja ogólna AEW Dynamite - dyskusje, spoilery, wrażenia AEW Saturday Collision - ogólne dyskusje i komentarze Ring of Honor - dyskusja ogólna
  • Dodaj nową pozycję...