Skocz do zawartości
  • Witaj na forum Attitude

Dołącz do najstarszego forum o pro wrestlingu w Polsce!

Jeżeli masz trudności z zalogowaniem się na swoje konto, to prosimy o kontakt pod adresem mailowym: forum@wrestling.pl

Pawel Nastula w PRIDE

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   0
  • Status:  Offline

--==PRZEKOPIOWANE Z ONETU==--

Paweł Nastula weźmie udział w krwawych walkach

Sensacyjny powrót Pawła Nastuli! Mistrz olimpijski w judo w piątek w Japonii podpisze kontrakt na ekstremalne walki organizowane przez federację Pride - informuje "Życie Warszawy".

- W czerwcu w Tokio wezmę udział w walkach organizacji Pride (ang. - duma). Najprawdopodobniej dziś podpiszę umowę na półtora roku. Zobowiązuje mnie ona do pięciu pojedynków - mówi mistrz olimpijski w judo z Atlanty.

Czym jest Pride? To federacja organizująca walki, w których niemal wszystko jest dozwolone. Wywodzi się z valetudo, czyli starć w klatkach. "Minimalne restrykcje regulaminowe są gwarancją, że zawsze zwycięży najlepszy. Stawką jest ludzka duma!" - reklamują swoje gale organizatorzy. Zabronione są jednak ciosy głową, w krocze i oczy, oraz dźwignie na kręgosłup. Nie ma także podziału na kategorie wagowe.

- Negocjacje z Japończykami prowadziłem od dwóch miesięcy. Aby dostać się do Pride, trzeba być popularną postacią w Japonii, a tamtejsi kibice pamiętają moje sukcesy w judo i triumf w prestiżowym turnieju Jigoro Kano Cup - mówi Paweł Nastula wielokrotny mistrz świata, Europy i zdobywca najważniejszych trofeów w judo.

W Japonii i USA Pride już przebił konkurencyjne K1, gdzie nie walczy się w parterze, a wygrywają głównie kickbokserzy i bokserzy. Na ringach "mieszanych sztuk walki" startują największe gwiazdy sportów kontaktowych. Przed dwoma miesiącami Amerykanin Rulon Gardner pokonał Japończyka Hidehiko Yoshidę. Gardner to pogromca legendy zapasów Rosjanina Aleksandra Karelina. Hidehiko Yoshida to z kolei mistrz olimpijski w judo z Barcelony.

Walki Pride wyglądają na okrutne i krwawe. - Nie boję się. Całe życie walczyłem. Teraz na szali nie leżą medale, ale duże pieniądze. Trudno odrzucać taką propozycję - przyznaje Nastula. Szczegółów finansowych swojego kontraktu Nastula nie chce ujawniać. Według nieoficjalnych szacunków jego kontrakt przekracza sto tysięcy dolarów.

Retired?

174471322253443c3b65b19.jpg

• Odpowiedzi 13
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• Romo

4

• Deliquent

2

• drvampire

1

• Radziel

1

Top użytkownicy w tym temacie

wedlug mnie ma duze szanse, tylko by go od razu nie puszczali na jakiegos Fedora :-)

przyklady Yoshidy i Gardnera pokazuje, ze judo (polaczone oczywiscie ze stujka i technikami bjj) dobrze sie sprawdza w mma

"Pride wyglądają na okrutne i krwawe" bez przesady :-)

...

Heh.No jestem ciekaw jak to się rozwinie :D

Sprzedaję CD z wrestlingiem i autografy wrestlerów... kontakt: gg 4358363 mail weemanowski@gmail.com

http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=3417898 -> Kup coś :)

11099216134562f5382d0da.jpg

• Reputacja:   1

Gardner to zapaśnik, stoczył tylko 1 walkę - właśnie z Yoshidą - wygrał, ale byl cięższy o ponad 30 kg...

Nastula ma całkiem niezłe szanse, zwłaszcza, że chyba orientuje się i w BJJ bo współpracuje z Mirkiem Oknińskim z MMA Polska. Poza tym jest silny. Problem w tym, że obecnie łapie się na kategorię light heavyweight której w Pride nie ma... Na zawodników ze średniej jest raczej zbyt duży, a na fighterów z ciężkiej - za mały :) Swego czasu ten sam problem miał Igor Vovchanchyn.

Sądzę jednak, że zasili wagę ciężką bo właśnie tam panuje obecnie duża posucha, jest tylko Cro Cop, Nogueira i Fedor (ew. Hunt), więc to jakaś szansa na szybkie zaistnienie.

Tak czy inaczej - jest dobrze :)

46204812740b7d45acaa48.gif

Deliquent - z całym szacunkiem dla Nastuli, ale to według mnie skok na kasę. Pozatym bądźmy realistami - jeżeli Nastula zmierzy sie z kimś z górnej półki Pride'a to nie wiem czy uda się go lekarzom dobrze po takim pojedynku poskładać. Napewno ma spore zaplecze, ale to MMA, tutaj by odnieśc sukces trzeba liznąć wszystkiego po trochu. Ze dwie pierwsze walki może i wygra bo będzie miał odpowiednio dobieranych rywali, ale z głównymi fighterami już tak kolorowo nie będzie.

• Reputacja:   1

FH - a co niby miałby robić? Szkołę już ma, sukces odniósł. Na pewno walczy dla kasy, ale może to i chęć sprawdzenia się spowodowała taką a nie inną decyzję?

Jeżeli chodzi o zaplecze to nie przesadzajmy... Yoshida czy Gardner wcześniej też nie walczyli w innych dyscyplinach, a jednak sobie radzą. Poza tym pierwszą walkę ma stoczyć w czerwcu, a do tego czasu może solidnie potrenować. Oczywiście nie nadrobi wszystkich zaległości, ale nie powinno być źle. Nie będzie na pewno gorszy niż Naoya Ogawa :)

No i to według mnie bardzo duży + dla MMA w naszym kraju. Może w końcu media przestaną trąbić o "krwawej jatce", a ludzie zrozumieją, że MMA to nie są tylko napierdalanki jakiś kiboli.

46204812740b7d45acaa48.gif

a no tak, Gardner to zapaśnik, ale rypnelem plame :oops:
...

co bedzie to bedzie... wazne jest, ze mamy wkoncu rodaka w pozadnej dywizji mma... ba uznanego i szanowanego w Polsce sportowca, i mam nadzieje, taka jak Zwiechu, ze za sprawa Nastuli zmieni sie wizerunek tego sportu w kraju nad Wisla...

jak dziws pamietam zloto Nastuli w Atlancie, emocje z jego walkami zwiazane... ciesze sie, ze znow bede mogl je przezywac :)

WZIĄŚĆ? W języku polskim nie ma takiego słowa! Mów poprawnie a będziesz pisać poprawnie.

[you] zostań bohaterem,

bądź honorowym dawcą krwi

Jest ok będzie jak ma być cieszę sie tylko że to właśnie Nastula a nie pan Saleta :lol:

Take me down to the paradise city

Where the grass is green and the girls are pretty

114037126847768c6792b79.jpg

Też sie zgadzam że to może byc spora szansa dla MMA w Polsce.Jeśli ludzie sie tym porządnie zainteresują to również calkiem prawdopodobne może być to że zainteresują sie także wrestlingiem.

Sądze że Nastula może sobie dać całkiem rade - jednak jak trafi na takiego Emalienko czy Cro Copa to może być dużo gorzej.

• 2 tygodnie później...

Właśnie oglądałem sobie ostatnie Pride- Fists of Fire i gdzieś tak w połowie patrze a tu na ring wchodzi Paweł Nastula. Wiedziałem ,że podpisał kontrakt ale nie spodziewałem sie ,że tak szybko go pokażą i zrobią z tego tak dużą sprawe . Paweł powiedział nawet Dzień dobry i coś tam jeszcze po polsku, póżniej przeczytał pare słow po japońsku na co publiczność zareagowała dość żywiołowo, ogólnie to dostał dość duży pop i chyba sporo osób go tam jeszcze kojarzy. Z tego co zrozumiałem to będzie walczył jako heavyweight , jako jego potencjalnych przeciwników w przyszłości padły tam nazwiska Noguiery i Cro Copa( hehe powodzenia Paweł). Fajnie ,że z debiutu Nastuli zrobili tak duże wydarzenie i już jestem ciekaw jego pierwszej walki(chociaż osobiście bym wolał żeby walczył w UFC, ale kto tam w Stanach zna Nastule). Ogólnie to zdziwiłem sie dużym zainteresowaniem jakie wywołało pozyskanie Nastuli przez Pride, pisali o tym na amerykańskim Yahoo w newsach, mówili w Live Audio Wrestling więc było to spore wydarzenie nie tylko dla polskiego fana mma.

684699834088ea601d4d3.jpg

wkoncu jest wsrod 50 najlepszych judokow wszechczasow :-), a dla japonczykow judo to cos wiecej niz sport
...
  • 4 tygodnie później...

siema

heh.. jak człowiek nie sprawdza forum to zawsze jest w tyle ;]

właśnie oglądałem Pride: Fists of Fire i zaliczyłem niezły szok widząc nasza gwiazdę judo w saitama super arena.

Mam pytanko czy wiecie może czy Nastula dołączył może do jakiegoś teamu czy tez będzie walczył "sam"?

Zastanawia mnie to gdyż uważam że miałby większe szanse na odniesienie sukcesu jeżeli udałoby mu się zaczepić u jakiegoś fightera pokroju Vovchanchyn, Silva, czy Emelianenko.

Paweł technikę ma opanowana niemalże doskonale, ale obawiam się o jego umiejętności w stójce. To że był przez pewien czas związany z Oknińskim nie gwarantuje mu dobrego przygotowania. Mam nadzieję że jakoś to nadrobi w Japonii ;/

„Nie będzie na pewno gorszy niż Naoya Ogawa”

Zwiechu- nie przeceniasz go trochę? :>

Informatyk, który nigdy nie uzyskał błędnych wyników, jest zbyt nienormalny, aby zasługiwać na zaufanie

chyba bedzie "sam" walczyl :-) zobaczymy co pokaze :)

wogule ile wazy Nastula ?

...