Skocz do zawartości
  • Witaj na forum Attitude

Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Dostep do bota wrestlingowego AI
    Rozbudowane zabawy quizowe
    Typowanie wyników nadchodzących wydarzeń
    Pełny dostęp do ukrytych działów i treści
    Możliwość pisania i odpowiadania w tematach oraz chacie
    System prywatnych wiadomości
    Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    Członkostwo w najstarszej polskiej społeczności wrestlingowej (est. 2001)

Jeżeli masz trudności z zalogowaniem się na swoje konto, to prosimy o kontakt pod adresem mailowym: forum@wrestling.pl

FAQ - Jak sie polaczyc z kanalem #wcwfans???

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   0
  • Status:  Offline
  • Urządzenie:  Windows
  • Styl:  Jasny

Co to jest mIRC?

Jest to program, dzięki któremu możemy korzystać z IRC. Ten program jest intuicyjnie prosty, dzięki czemu na pewno nie będziecie mieli z nim problemów.

Skąd wziąć mIRCa?

www.mirc.com

Instalacja mIRCa

Jeśli masz już zainstalowanego tego klienta, spokojnie możesz ten dział pominąć. Jeżeli nie, uruchamiamy plik instalacyjny mIRCa, na przykład : mirc603.exe. Powinno się ukazać okienko z kilkoma podstawowymi informacjami, z których najważniejsza jest ścieżka do katalogu, w którym mIRC się zainstaluje. Zazwyczaj jest to c:\mirc, przy czym program instalacyjny jest na tyle mądry, że zamiast c: wstawia dysk aktualny. Jeśli ścieżka nie przeszkadza, to klikamy myszką na OK chwilkę czekamy i już! Właściwym programem do uruchomienia jest mIRC.

Konfiguracja

Klikasz na ikonkę mIRC http://www.attitude.pl/gfx/rozne/mirc-icon.jpg

Wyświetla ci się okienko:

http://www.attitude.pl/gfx/rozne/mirc-about.jpg

Okienko About mIRC zamykamy (klikając na Continue kiedy program nam na to pozwoli). Pokaże nam się następujacy ekran:

http://www.attitude.pl/gfx/rozne/mirc-connect.jpg

Jeżeli okienko się nie pojawiło należy wejść w menu Tools i wybrać Options (w starszych wersjach menu Files i Options). Kategoria Connect zawiera podstawowe informacje konfiguracyjne mIRC'a. Tutaj wpisujemy nasz mail, Imię i Nazwisko (nie musicie oczywiście wpisywać prawdziwych danych, ja dla przykładu w "Full name" mam wpisaną również ksywę) oraz najważniejsze... wpisujecie Nickname czyli ksywę pod którą pojawicie się na ircu.. możecie też wpisać alternatywną ksywę która zostanie wybrana gdy wasza pierwsza będzie zajęta.

Następnym krokiem będzie ustawienie serwerów, rozwijamy więc kategorię Connect i wchodzimy w Servers :

http://www.attitude.pl/gfx/rozne/mirc-servers.jpg

Tutaj znajduje się lista serwerów z którymi możemy się lączyć. Na tej liście szukamy POLnet'u, jeśli go znajdziemy to jesteśmy w domu bo wystarczy wcisnąc "Select" i wrócimy do kategorii Connect gdzie klikamy przycisk "Connect" i już łączymy się z POLnetem.

Jeśli nie ma serwerów POLnetu to niestety musimy choć jeden dodać ręcznie np. katowice.ircnet.pl czy torun.ircnet.pl. Aktualna lista serwerów znajduje się na stronie: http://www.ircnet.pl/wiki/Polnet:Serwery

Dokonujemy tego za pomocą przycisku Add, otwiera nam się nowe okno, w którym musimy wprowadzić następujące informacje. Description: krótki opis serwera np. POLnet Torun. Następne pole "IRC Server" wymaga wpisania adresu serwera, z którym chcemy się połączyć, np. torun.ircnet.pl. W następnym polu "Ports" figuruje numer portu serwera z którym się łączymy i tutaj pozostawiamy wartość domyślną czyli 6667. Pole Password pozostawiamy puste, a w Group wpiszmy POLnet (gdybyś dodawał następne serwery POLnetu to ustawiaj im tą samą grupę). Teraz klikamy OK i nasz serwer został dodany do listy. Należy go tam teraz odszukać figuruje w grupie którą podaliśmy, czyli POLnet. Klikamy Select i tak jak wyżej pisałem w kategorii Connect klikamy przycik "Connect".

Teraz łączysz się z serwerem POLnetu. Jeśli wszystko pójdzie dobrze to po chwili pokaże ci się okienko, w którym należy wpisać kanał, na który chcesz wejć, np: #wcwfans.

http://www.attitude.pl/gfx/rozne/mirc-join.jpg

Klikasz "Join" i już możesz rozmawiać na kanale. Warto też dodać kanał do listy ulubionych kanałów przez Add. Gdy to będziesz robił nie zapomnij dodać sieci POLnet w Networks, możesz też zaznaczyć "Join on connect" wtedy zawsze gdy połączysz się z POLnetem to automatycznie wejdziesz na kanał.

To chyba już wszystko, generalnie IRC/Mirc/POLnet mają jeszcze wiele właściwości/funkcji o których można by pisać dłuuugo. Aczkolwiek ta podstawa pozwoli wam na pierwsze kroki na #wcwfans, resztę doczytajcie już używając google.pl :)

Tekst orginalnie pobrany z strony www.ircnet.pl, aktualnie w 70% przerobiony przez Przemk0.

Edytowane przez RazorR

14412508044c725aa0e19e.gif

• 5 lat później...
  • Odpowiedzi 12
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• Luk

2

• Bigbrother

2

• thejehmes

1

• HcK

1

Top użytkownicy w tym temacie

• Styl:  Klasyczny

Aktualnie klienci Neostrady sa pozbawieni dostepu na kanał. Telekomunikacja zablokowala IRCnet i POLnet w ramach jakiegos programu zapewniajacego wieksze bezpieczenstwo w sieci.

Luk, no niestety bo mam radiówke i przez jakieś 4 dni tez nie mogę się połączyć, no cóz, trzeba czekać.

7894118684ede4cf290d46.jpg

Ja mam kablówkę i też mam zablokowane... No nie, może kiedyś odblokują... ;/

No, a już sobie ściągnełem, a tu takie coś :( No cóż trzeba poczekać aż skończy się umowa i kupić netię.
We want Dark Sam!

17794869784a630ab0499dd.jpg

Luk nie tylko nie to mam TP i używałem irca a teraz jest ciemna dupa

9829977834a0732b8e377e.jpg

Próbował już ktoś łączyć się z POLnetem przez jakieś proxy? Jak tak to bym podziękował za IP (do Proxy) :>

to mam TP

czemu sie nie zdziwiłem?....

gadałem z kumplem i jemu wszystko lata, wiec nie wiem czy to na wybranych komputerach?

dobrze ze mam net niezależny

• 1 rok później...

Mam pytanie czy ten serwer jeszcze w ogóle działa? Gdyż mam problemy typu timeout i unable to resolve server, posiadam neta z kablówki i na żadnym innym kanale i serwie mirc problemów nie ma ale widzę, że strona główna tych serwerów padła stąd moje pytanie jak się połączyć z wami. Widzę, że dawno tu nikt nie pisał :P

Serwer nie dziala, na kanal nie da sie wejsc. Wszystko upadlo.
  • 11 miesięcy temu...

I nikt nie próbował założyć znów kanału na np.Quakenecie,Rizonie czy Mibbicie? :)

A poza tym uważam,że Marcin Najman powinien dołączyć do WWE.

Nowe Diary - Let's get ready to Wrestling?

13583903254dce4fcc7490a.jpg

• Urządzenie:  Macintosh

Po co, jak nieprzerwanie działamy na Polnecie?

Chyba nie myślisz że problemy sprzed roku są wciąż aktualne?

Działacie? Dziwne...jakoś serwer nie chciał mi odpalić na mIRCu.Chyba,ze cos sie zmienilo.

EDIT:Po kilku próbach dzisiaj,i kilkunastu ok.tydzień temu w końcu połączyło.

Chociaż i tak Quakenet byłby lepszy(bardziej popularny,łatwiej dostępny)

A poza tym uważam,że Marcin Najman powinien dołączyć do WWE.

Nowe Diary - Let's get ready to Wrestling?

13583903254dce4fcc7490a.jpg