Skocz do zawartości
  • Witaj na forum Attitude

Dołącz do najstarszego forum o pro wrestlingu w Polsce!

Jeżeli masz trudności z zalogowaniem się na swoje konto, to prosimy o kontakt pod adresem mailowym: forum@wrestling.pl

Zapomniany polski wrestler - Johnny Czaslaw

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   2
  • Status:  Offline
  • Styl:  Jasny

Parę słów wstępu: ostatnio, oczarowany walkami Johnny'ego Sainta, postanowiłem się przyjrzeć brytyjskiej klasyce wrestlingu. Pewnego dnia na jednym z trackerów pojawił się epizod World of Sports. Zaintrygowało mnie jedno z nazwisk na karcie - Czeslaw. Czym prędzej wpisałem je w google. Jak się okazało, pan Johnny jest pełnokrwistym Krakowianinem. Zapraszam do przeczytania jego historii ze strony Wrestling Heritage:

"Znany jako oryginalny Polski Orzeł (Polish Eagle), Johnny Czeslaw z Krakowa był wyjątkowo dobrze odbierany przez publiczność i potrafił tchnąć życie nawet w najnudniejszych przeciwników. Gdy odgrywał gimmick łajdaka staraliśmy się uwierzyć, że naprawdę nim jest. Ważący około 14 kamieni (89 kilogramów) wrestler zmierzył się z największymi sławami jego czasów, czyli od roku 1957 do 1977. Zawsze nas intrygowało, dlaczego człowiek, który przekroczył żelazną kurtynę (umowna granica między blokiem wschodnim a zachodnim w czasie zimnej wojny), nie podróżował do federacji na północy Lancashire i Yorkshire. Mimo to nadal go uwielbialiśmy. Okazjonalnie tworzył tag team z Ivanem Penzecoffem. Czeslaw znany był z tego, że zawsze oglądał wszystkie walki na gali.... może nie podobał mu się zapach szatni? Jednak wydawało się, że naprawdę lubi wrestling. Swoją drogą znamy go jako uśmiechniętego, łysego zapaśnika, a zatem Wrestling Heritage z przyjemnością przedstawia wam fotografię owłosionego Johnny'ego:

http://www.wrestlingheritage.co.uk/A-Z/Czeslaw%20with%20hair.jpg

Poza tym polecam obejrzeć jego walkę z Lesem Kelletem. Jak na tamte czasy naprawdę świetny i zabawny match:

Johnny Czeslaw vs Dave Bond:

Johnny Czeslaw vs Johnny War Eagle:

Co ciekawe, z Krakowa pochodzą również Adam Polak i Ivan Putski, a mieszkał tam także Zbyszko Cyganiewicz. Wygląda na to, że Polacy, którzy chcieliby zostać wrestlerami, muszą się tam udać na pielgrzymkę :)

2999686564ec3bcdf0a69b.jpg

https://forum.wrestling.pl/topic/15443-zapomniany-polski-wrestler-johnny-czaslaw/

• Odpowiedzi 1
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• Milos

1

• Cezet

1

Popularne dni

Top użytkownicy w tym temacie

• Reputacja:   0
  • Status:  Offline
  • Styl:  Klasyczny

No prosze, bardzo ciekawe.

Nie słyszałem o nim wcześniej.

Czyli rozumiem że Ati organizuje teraz pielgrzymkę dla przyszłych wrestlerów :twisted:

Digart Cezeta

1805460534b8a3ce8323ad.gif

https://forum.wrestling.pl/topic/15443-zapomniany-polski-wrestler-johnny-czaslaw/#findComment-136881