Skocz do zawartości
  • Witaj na forum Attitude

Dołącz do najstarszego forum o pro wrestlingu w Polsce!

Jeżeli masz trudności z zalogowaniem się na swoje konto, to prosimy o kontakt pod adresem mailowym: forum@wrestling.pl

Najgorsze i Najlepsze Gimmicki

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   0
  • Status:  Offline

Dżizas....Z kim Taker napierdalał się przez większą częśc poprzedniego roku? Z Edge'm. Edge jest heelem, Taker jest 100% facem. Nawet Michaels przy build-upie do WM lekko skręcił w strone heela, żeby było wiadomo - to Takera macie cheerowac. End of topic.

Jeszcze a propos gimmicków, to ostatnio oglądam sporo rzeczy z Owenem z przełomu 97/98. Mniej więcej w tym okresie debiutował nowy gimmick Owena, gdzie to Hart przez kilka tygodni będąc typowym "rebelem" wbijał się z publiki i atakował DX (z wiadomych powodów) co miało doprowadzic do programu z HBK'em o WWF Title. I patrząc na to jak publika zajebiście na Owena reagowała, jak stała za nim murem i totalnie zaakceptowała jego nową osobowośc, nie mogę się nadziwic czemu nie doszło w końcu do przejęcia paska przez młodszego Harta, bo z tym gimmickiem i totalnie bad-assowymi promami jakimi sypał Owen w tamtym czasie spokojnie mógł iśc na main-eventera.

17251576114d67ab5cd84bb.jpg

• Odpowiedzi 106
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• K-PEL-K

10

• RR

9

• -Raven-

7

• Andrew

7

Top użytkownicy w tym temacie

Dżizas....Z kim Taker napierdalał się przez większą częśc poprzedniego roku? Z Edge'm. Edge jest heelem,

Chyba nie zauwazyles jak wiele osob na tym forum uwaza takze Edga za tweenera, wystarczy sprawdzic w temacie o Backlash ;)

Ahhh...no tak,feud między heelami jest niemożliwy... 8-)

BTW - Taker NIGDY nie przegra na WMce,kimkolwiek by nie był jego przeciwnik,gdyż:

a) jest zasłużony dla federacji jak nikt inny (kto inny z ME zgodziłby się np. jobbnąć Kozlovowi?)

b) NIE MA obecnie zawodnika godnego przerwania jego streaka...

więc HBK był na straconej pozycji...Cena też by był BTW...

Gimmick Takera - czyli nieumarły,grzebiący własnych przeciwników żywcem,zrzucający biednego Mankinda z kilkumetrowej klatki etc. to wg. was babyface...ok

• Reputacja:   270
  • Urządzenie:  Windows

Dżizas....Z kim Taker napierdalał się przez większą częśc poprzedniego roku? Z Edge'm. Edge jest heelem, Taker jest 100% facem. Nawet Michaels przy build-upie do WM lekko skręcił w strone heela, żeby było wiadomo - to Takera macie cheerowac. End of topic.

Moim zdaniem to kwestia interpretacji...

Jeśli by zapytać Vince'a o np. Takera, Rocka, Austina (kiedy byli pupilami widzów) to z biegu by powiedział, że byli face'ami. Ja bym ich określił rczej jako tweenerów. To kwestia pewnych heelowych zachowań nawet w face'owym gimmicku. Najlepszy przykład (kontrastowy) to Rey Mysterio i Austin, obaj jako ulubieńcy publiki. Dla mnie Rey to klasyczny przykład Baby face'a, który nawet jak za mocno przyjebie heelowi to się zmartwi, da mu chwile odsapnąć, sprawdzi czy nic mu się nie stało (żałosne motywy w jego feudzie z Finlay'em). Natomiast Austin, który potrafił dojebać nawet innym uwielbianym przez widzów face'om (vide Rock) i nie zaliczyć automatycznie przez to heelturnu, odwrócić się od partera w ringu i poczęstować go Stunnerem - lekko sie wymyka spod klasycznej definicji "face'a" i dla mnie bardziej pasuje do określenia "tweener", chociaż oczywiście zdecydowanie bliżej mu wówczas było do face'a niż heela.

Lepiej nic nie mówić i wydawać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości.

Błogosławieni ci, którzy nie mając nic do powiedzenia, nie oblekają tego faktu w słowa...

88278712552c9632374b21.jpg

Gimmick Takera - czyli nieumarły,grzebiący własnych przeciwników żywcem,zrzucający biednego Mankinda z kilkumetrowej klatki etc. to wg. was babyface...ok

Co to jest za argument ? Cena też kiedyś "rapował" o kalectwie Zacha Gowena a teraz jest największym face'm.

Obecnie jest typowym mdłym "baby face'm" jak Cena czy Rey, choć gimmick jest mocno heelowy. Ale obecnie mocno ssie (gimmick) i za mocno wyewoluował w stosunku do pięknego westernowego pierwowzoru. Ten gimmick obecnie nie trzyma się kupy:

- mroczna istota staje przed walką w pozycji boksera szykującego się do szybkiego KO na przeciwniku i tłucze go niemiłosiernie zanim wyśle go do piekła. Gdzie tu logika?

- strzela pełne słodyczy proma, jak to szanuje rywala. Niegdyś tylko wywracał oczami jak przystało na wysłannika piekła, Bearer robił resztę.

- odstraszający gimmick stał się mocno komercyjny

- od czasu powrotu na Wrestlemanii XX jest facem z małymi wyjątkami gdzie pokazywał swą tweenerską naturę

a) jest zasłużony dla federacji jak nikt inny (kto inny z ME zgodziłby się np. jobbnąć Kozlovowi?)

Kolejny argument wyssany z palca, pisałem nikt nie jest kryształowy i tak jest też tutaj.

Nigdy nie mieszał się w booking, nie odmówił jobbnięcia, wypromował wielu zawodników np.Benjamina, Kane'a itp itd. Litości , co to ma wspólnego z tematem

Raven - jak dla mnie twoj przyklad nie jest specjalnie trafiony. Austin szalal w erze attitude, w epoce gdzie nie bylo praktycznie 100% babyfacow. Na upartego mozna by wtedy kazdego dobrego podciagnac po tweenera.

Poza tym Stone Cold ma sie nijak obecnie do tego co robi Taker na ringu. Kiedy on poczestowal jakiegos face'a chokeslamem? Ja sobie nie przypominam. Grabarz obija tylko tych zlych, nawet w feudzie z Michaelsem to on robil za tego ciagle oszukiwanego i tak dalej.

Gimmick Undertakera daje mozliwosci do odgrywania roli tweenera ale obecnie jest on jak dla mnie 100% facem.

W tej kwestii mógłbym polemizować podając za przykład Ateny w 2004, gospodarze a medali wygrali tyle co kot napłakał. Chińczycy którzy walczyli u siebie i mieli najliczniejszą reprezentację musieli się pokazać z dobrej strony no bo przecież reżim patrzy.

No to polemizujmy :wink:

Spojz na historie letnich igrzysk olimpijskich. Zawsze kiedy odbywałey sie w tych bogatych krajach i chodzi mi oczywiscie o czolowke swiatowa to wygrywali gospodarze. I tak tez bylo dawniej, wymienic tylko ZSSR-jak ogrg. wygral ZSSR najwiecej medali, Niemcy-najw. medali wowczas, USA-oczywiscie medale zgarnial USA no i teraz Chiny.

Nie wierze ze to przypadek.

A Grecja poprostu nie ma az tyle kasy zeby kupic sedziow, dzialaczy itp;

Chiny nagle w tylu dyscyplinach mocni? bez jaj :grin: tu rezim nie wystarczy, jesli nie wiadomo jak i o co chodzi to chodzi o pieniadze, a kasa potrafi zdzialac cuda ;-)

W temacie:

Swietne postacie to:

Ultimate Warrior, Tiger Mask, Atlantis,Mistico, La Parka, Vampiro i jeszcze sporo mozna wymienic

Yokozuna-swietny pomysl na monster hella

Vader-tez swietny wyglad

Te slabe

El Zorro-bardziej przypomina Robinsona Cruzoe a nie Zorro, Charly Manson-dobry luchador ale postac slaba

Kiedy on poczestowal jakiegos face'a chokeslamem

Jeffa Hardiego w tamtym roku.

Absence of War Does Not Mean Peace

3669750324873c0356f997.gif

Ale czy naprawdę face jest z definicji cipkowaty? Czy face nie może napierdalać każdego naokoło, tyle że w słusznej sprawie? Bez przesady, to, że wrestler nie okazuje zbytniej troski o stan zdrowia swojego rywala nie robi od razu z niego tweenera.

Co do Austina - jasne, nachrzaniał się z face'ami, ale nie było to prezentowane w taki sposób jakby robił coś złego. Stone Cold był typowym buntownikiem i samotnym wilkiem, publika wręcz oczekiwała od niego żeby nie wdawał się w żadne konszachty i sam szedł do celu. Poza tym, nie zbuduje sie raczej dobrego feudu pomiędzy face'ami opartego na wzajemnym lizaniu dupy i miłości, muszą miec jakieś różnice ich dzielące i muszą się naparzać, co nie robi z nich od razu bad boyów.

Ostatnio oglądam dużo TNA Weeklys i chciałbym dać kilka argumentów. Popatrzmy na takiego Jerry'ego Lynna z początku istnienia TNA. Był face'em mimo to, że napieprzał bez opamiętania swojego partnera z tagu AJ'a Stylesa, wykonał na nim Cradle Piledriver na backstage'u, i lał się z nim namiętnie. To samo AJ, który wykonał na Jerrym Enzugri Kick z zaskoczenia i dołożył jeszcze Styles Clash. Pokazuje to dokładnie, że face nie musi być kryształowy i w odpowiednim momencie nie patrzy się na zdrowie nawet swojego partnera z tagu. Z resztą wydaje mi się, że używanie zamiennie sformułowanie "face" i "baby face" jest błędem, bo to pierwsze jest bardziej ogólnym określeniem człowieka, który stoi po jasnej stronie mocy, ale nie musi być kryształowy, a baby face to określenie zawodnika, który nie jest zły, a publika go kupuje jako swojego. Co do tweenerowania, to w moim odczuciu ciężko znaleźć takiego klasycznego tweenera, bo u każdego można znaleźć rzeczy mówiące, że należy do tego statusu, a nie do innego.

Dobo dobrze godo :D

Aż śmiać mi się chciało jak przed WM (wg niektórych) Cena po ataku na Edge'a i Showa podczas podpisywaniu kontraktu przeszedł heel turn :)

Rey troszczy się o wszystkich, w tym swoich przeciwników, fani to lubią, więc jest facem. Austin rozpierdalał wszystkich dookoła, przyjacieli również, pił piwo, fani to lubili, więc był facem. Czyż to nie o to chodzi?

A to że czasami publika jakiegoś heela przycheeruje to to od razu robi go rzeczonym tweenerem? A może jakiejś lasce spodobała się muskulatura Ortona, a reszta hali podłapała chant?

Na forum z tego co widzę istnieje złe pojęcie heela. Wg większości najlepszymi heelami są Orton, Edge, Jericho "bo ich lubie"! Wg mnie heel jest wtedy dobry gdy się go nie lubi (dlatego dla mnie najlepszym heelem jest JBL).

Co do tweenerowania, to w moim odczuciu ciężko znaleźć takiego klasycznego tweenera, bo u każdego można znaleźć rzeczy mówiące, że należy do tego statusu, a nie do innego.
Indeed.

"Chciałbym tak zawszę, rzucić plik na brudne biurko,

Od dziś, mam nowe motto, żyję dziś, umrę jutro,

Za długo wierzyłem, że inna może być codzienność,

Kapitalizm ma to w dupie i nie zmienia nic w wzajemność"

Z resztą publika nie musi być w moim odczuciu idealnym wyznacznikiem pozycji. Dziwne jest ustalanie statusu wrestlera, bo został zcheerowany/zheatowany przez publikę, bo ta ma różne zachowania - ostatnio buczeli na Killingsa, ale chyba nikt nie powie, że R-Truth jest heelem. Więc warto na to uważać.

Takera ludzie cheerują, więc jest facem.
:shock:

Idąc tym tokiem rozumowania - większość starszych fanów nienawidzi Ceny,więc Jaś to heel :roll:

nienawidzi? Można nienawidzić za posiadanie trochę "obcykanych" umiejętności? To dziwne. Poza tym jakoś na galach słychać raczej cheer, aniżeli gwizdy.

Czyli wszyscy są tweenerami, bo każdego face'a kiedyś wygwizdali i każdego heele oklaskali.

No, ale chodzi tu chyba o częstotliwość gwizdów czy oklasków w ostatnich dniach.

Na forum z tego co widzę istnieje złe pojęcie heela. Wg większości najlepszymi heelami są Orton, Edge, Jericho "bo ich lubie"! Wg mnie heel jest wtedy dobry gdy się go nie lubi (dlatego dla mnie najlepszym heelem jest JBL).

Ja mam do tego trochę inne podejście. Uwielbiam obecnego Jericho, który moim zdaniem jak nikt inny potrafi sprawic że krew zagotuje się w żyłach marków. Swietne proma, które posuwają każdorazowo feud do przodu, mowa ciała, total package. Więc nie mogę go nie doceniać, czy też nie lubic, wiedząc jak wielki ma wpływ na programy w których uczestniczy.

To co napisałeś odnosi się głownie do marków, a co jak co to wymienieni przez Ciebie panowie

potrafią zrazic do siebie fanów (najlepszy przykład to atak na Y2J'a po jednym z house showów ;) )

• Reputacja:   270
  • Urządzenie:  Windows

Kiedy on poczestowal jakiegos face'a chokeslamem?

Chociażby podczas feudu z face'owym Batistą?

Xero - jasne, że teraz to już nie to co za czasów Attitude, ale Taker ma nadal w sobie jakiś szczątkowy pierwiastek heelowości. Załóżmy teoretyczną (i mocno przejaskrawioną, by lepiej uwidocznić) sytuację: Rey atakuje partnera po walce - co myślisz? Heelturn! A teraz - Taker jest wkurwiony przegraną i częstuje partnera chokeslam'em... Czy pierwszą myślą jak Ci przyjdzie do głowy jest to, że Grabarz przeszedł właśnie na ciemną stronę mocy? Nie sądzę...

Tak jak jednak mówiłem - Grabarz, choć obecnie rzadziej ma heelowe zagryki niż kiedyś, to ciężko go nazwać aż takim pure baby face'em jak np. Rey'a. Tak jak też jednak wspominałem - wszystko jest sprawą własnej definicji "face'a", "heel'a" i "tweener'a".

Lepiej nic nie mówić i wydawać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości.

Błogosławieni ci, którzy nie mając nic do powiedzenia, nie oblekają tego faktu w słowa...

88278712552c9632374b21.jpg

. Uwielbiam obecnego Jericho

ogólnie nie pamiętam, by Jericho nie wywiązywał się czy odgrywał na odpierdol jakąś swoją role, więc pomownie się pod twoimi słówami podpisuje.

A jest obecnie gimmick, który trochę mnie razi......no Playboy z Indii- Khali. Jako heel siał strach i zniszczenie, a teraz? Były mistrz wagi ciężkiej ślimaczy się z byle kim.....no absurd. WWE wzięło drewno, by sprzedawać je w Indiach. Ale zaraz...w main eventach brakuje dla niego miejsca, no to wsadzamy go do odgrywania jakieś absurdalnej roli......no PARANOJA! W ogóle face turn takiego olbrzyma z tak cieżkim angielskim jest złym pomysłem, a co dopiero uczynienie z niego łamacza kobiecych serc.

Dobrze, że Kozlov przeszedł do ECW, bo tam ma szanse na ,,bycie sobą", czyli panem łubudu. Zabraniam również face turnu Umagi oraz heel turnu Kofiego!! :twisted:

Roots Rock Reggae

Odpowiedz mi kim jestem!?!

173694779448d910b615175.jpg