Skocz do zawartości
  • Witaj na forum Attitude

Dołącz do najstarszego forum o pro wrestlingu w Polsce!

Jeżeli masz trudności z zalogowaniem się na swoje konto, to prosimy o kontakt pod adresem mailowym: forum@wrestling.pl

Piąta Kolumna #8: Dziesięć lat minęło jak jeden dzień...

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   1
  • Status:  Offline

Piąta Kolumna #8: Dziesięć lat minęło jak jeden dzień...

Autor : SPoP

Pewnego mroźnego piątkowego wieczoru w lutym 1999 roku kilku pierwszych internetowych pasjonatów wrestlingu zrealizowało prosty z pozoru pomysł, aby polscy fani mogli się ze sobą komunikować w czasie rzeczywistym. W tak skromny sposób narodził się kanał #wcwfans, który całkiem niedawno obchodził dziesiątą rocznicę swojego powstania.

Przez te dziesięć lat zmieniło się wszystko, dość powiedzieć, że w chwili jego powstania Polską rządziła egzotyczna z dzisiejszego punktu widzenia koalicja AWS/UW, o członkostwie w UE mogliśmy pomarzyć, a WCW wciąż była bardzo dobrze prosperującą federacją, dzielnie stawiającą czoło WWF. Nie było, tak jak teraz, kilku serwisów o wrestlingu, ba, samych fanów wrestlingu w polskim internecie można było pewnie policzyć na palcach obu rąk. To były ciekawe czasy, o których na pewno często słyszeliście od starszych fanów –...

... przeczytaj wiecej na stronie Attitude : http://www.attitude.pl/piata-kolumna-8-dziesiec-lat-minelo-jak-jeden-dzien.html
What is the difference between Sheamus and the World War II? WW II is over ;)

13629172384628ee9bd26ff.jpg

• Odpowiedzi 5
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• SixKiller

1

• Luk

1

• Bonkol

1

• Euz

1

Popularne dni

Top użytkownicy w tym temacie

• Urządzenie:  Windows

Świetny tekst, który kapitalnie pokazuje czym jest #wcwfans.

Tak jak SPoP napisał tak i ja serdecznie zachęcam "kumatych" użytkowników do odwiedzenia kanału i przekonania się na własnej skórze jak bardzo jesteśmy świetni, hehe. ;)

15974308365193fac7b7921.jpg

• Reputacja:   0

Podpisuje sie pod słowami Bonka. Szkoda tylko, że przez głupi polnet nie mógł się odbyć one night stand starych bywalców. Aha i bardzo mi miło, że o wspomniałeś o mnie :-)

14078636424fdfa1a4c8062.jpg

• Reputacja:   0

Super felieton. Fajnie, ze wyszedles z taka inicjatywa i opisales poczatki kanalu, ktore dla mnie tez nie do konca byly znane (choc o feudzie Boryss vs reszta swiata slyszal juz chyba kazdy :) ).

Wrestlemania XX to także początki mojej działalności na kanale. Warto wspomnieć, że trafiłem tam zupełnie przypadkowo, mając w zamiarze pomolestować RazorRa, by wytłumaczył mi, jak ściągać przez osławione wówczas IRC'owe DCC gale.

Od tamtego momentu pozostałem stałym bywalcem #, z krótkimi przerwami (tak jak ma to miejsce teraz, z winy admina akademikowego, który chyba poblokował już wszystkie serwery IRC'a..)

• Urządzenie:  Android

Doskonale pamiętam 1999, ponieważ właśnie wtedy, notabene w marcu, kupiłem modem ;). O ile pamiętam, pierwszą stronę, której adres wklepałem do przeglądarki, było WCW.com. Ponieważ nie miałem pojęcia, czym ten internet tak naprawdę jest, czułem się zawiedziony, że nie jest tak, jak w reklamie Nitro, że po drugiej stronie siedzi Konnan i rozmawia ze mną ;). Podobnie jak SPoP zacząłem zapisywać wszystkie strony (nie tylko wrestlingowe, ale też piłkarskie), które odwiedziłem. Efektem tego jest (nie)małe archiwum, które z pewnością stanowi kawałek historii wrestlingu w internecie (mam np. stronę DSF-u, na której była najlepiej napisana historia pasów WCW i różne polskie strony). Kiedyś będę musiał je odkopać, bo jest rozrzucone po wielu płytach z zawartością dysku ;). Aha, nigdy nie ściągałem theme'ów z oficjalnej strony WCW, ale wiem co to znaczy czekać kilka godzin, jako że korzystałem z dobrodziejstw downloadu WF (piosenki wrzucał Stinger, do dziś je mam). Próbowałem również obejrzeć słynną walkę z BatB '96 na WrestleClips, ale modem pozwolił mi dojść tylko do połowy zapowiedzi Buffera (rachunkowi na pewno wyszło to na dobre ;)).

Na #wcwfans trafiłem w tym samym roku, ale wielkiej kariery tam nie zrobiłem, bo po pierwsze byłem modemowcem z kontrolowanym czasem, a po drugie na kanale często można było porozmawiać jedynie z samym sobą ;). Mimo to pamiętam kilka osób z tamtego okresu, m.in. przywołaną Syksy. Powinienem był jednak zacząć od początku, to znaczy od wyboru klienta IRC ;). Na dzień dobry ściągnąłem Pircha, który był pierwszym polecanym przez WF. Niestety nie udało mi się go uruchomić i dopiero po jakimś czasie odkryłem mIRC-a ;). Spodziewałem się, że po wejściu na kanał zobaczę tłumy i dlatego zrezygnowałem z pierwszego nicka, którego zamierzałem użyć, bo byłem przekonany, że już jest w użyciu. Może dobrze, że tak się stało, bo tym nickiem miał być... Hulk Hogan (nie byłeś sam, Sir Goldbergu) ;).

Poznałem też czat WF, na którym RAZ udało mi się kogoś spotkać (na kilka wizyt) ;). Tamten człowiek miał znajomy nick - DDP, ale nie sądzę, żeby był to nasz Didi (chociaż są pewne znamiona :P). Rozmowa wyglądała mniej więcej tak:

ja (pod jakimś nickiem): cześć, dlaczego tu tak pusto?

DDP: BANG!

DDP opuścił czat.

;)

To był 1999, może 2000. Do 2002 r., czyli do założenia stałego łącza, wchodziłem na #wcwfans ze szkoły, Młodzieżowego Domu Kultury i kafejek (nawet na wakacjach). Raczej sporadycznie, chociaż coraz częściej udawało mi się wchodzić dzień po dniu (czasem po to, żeby potem mieć półroczną przerwę). Długo nie rozumiałem czym są e-fedy, o których na kanale akurat mówiło się bardzo często ;). Rok 2000 pamiętam tak sobie, a 2001 już całkiem dobrze (wciąż nie wiem, czy GeNeRaTi0 to ReyRey). Z wypiekami na twarzy śledziłem burzliwe dyskusje w HP, który długo był nie tylko jedynym miejscem do wylania frustracji, ale też do poważnej dyskusji.

To były naprawdę fajne czasy, które nigdy nie wrócą, bo fani są już inni. Nie było też takiej przepaści wiekowej między fanami. Najstarsi przeciętnie mieli 18-19 lat, a najmłodsi 14-15 (nie pamiętam nikogo wyróżniającego się wiekiem do ery Hartfana ;)). Autentyczna wiedza była w cenie, bowiem nie było żadnej Wikipedii i pseudoeksperci nie wyrastali jak grzyby po deszczu ;). WF ceniłem za Zoomy (naprawdę czytałem je z przyjemnością), newsboard (ze Stingerem, później z Hartym) i lekkie działy (np. ten z przepisami na finishery ;)). Na Attitude na przełomie 2001 i 2002 ukazywały się natomiast świetne raporty, które w czasach złej koniunktury były znakomitym źródłem wiedzy o bieżących wydarzeniach.

1005187806541accfacb3d6.jpg

• Reputacja:   24
  • Urządzenie:  Windows

Długo nie rozumiałem czym są e-fedy, o których na kanale akurat mówiło się bardzo często ;)

Ja przy pierwszych wizytach od razu się dowiedziałem bo trafiłem na łapankę do PECW, na samiutkim początku 2001 roku. Momentalnie J-Ro lub Bullzeye wprowadzili mnie w temat i zachęcili do zapisu.

---

A tak ogólnie to fajny artykuł który udanie pokazuje klimat początków #wcwfans. Niestety nie było mi dane uczestniczyć w nich.. bo moja kariera zaczeła się kilka lat później.

5030302694ac1c2a0d14d2.jpg