Skocz do zawartości
  • Witaj na forum Attitude

Dołącz do najstarszego forum o pro wrestlingu w Polsce!

Jeżeli masz trudności z zalogowaniem się na swoje konto, to prosimy o kontakt pod adresem mailowym: forum@wrestling.pl

Horrory

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   1
  • Status:  Offline

Jeżeli chodzi o "Bękartosów Diablosa" ;) to oglądałem wersję RMVB, i sądzę, że do kina się wybiorę. Jest już jednak dostępna na torrentach od 2 tygodni.

Co do "Dark Water" to jak dla mnie kibel ;) I wersja japońska i z USA mnie nie zachwyciły. Dość już mam zielonych dziewczynek z długimi czarnymi włosami ;)

Polecam natomiast "Haute Tension" - dobry slasher, oraz filmek "Shutter" - naprawdę dobre japońskie kino.

Aaa i odradzam fanom Hellraisera, VII część "Deaders", bo to kompletny kibel, tylko 2 fajne sceny, i przeciętna historyjka.

46204812740b7d45acaa48.gif

• Odpowiedzi 736
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• -Raven-

142

• Euz

59

• Streetovs

56

• Zophael

40

Top użytkownicy w tym temacie

• Reputacja:   0

Co do Devil's Reject to muszę sobie ten film skądś skombinować gdyż wszędzie słyszę że film jest lepszy od House of..... A może się do kina wybiore chociaż wątpie abym znalazł czas :???:

Popieram zdanie Zwiecha co do Dark Water - nie podszedł mi ten film ani trochę.Szkoda że wszyscy się podniecają współczesnymi horrorami z Japonii jak Ring czy wspomniany już Dark Water,zapominając (bądź niewiedząc) że Japonia także miała w latach 80-tych i także w latach 90-tych pare konkretnych horrorów nie tylko gore jak sadystyczna seria Guinea Pig.Probleme jest tylko dorwanie tych produkcji.

że Japonia także miała w latach 80-tych i także w latach 90-tych pare konkretnych horrorów nie tylko gore jak sadystyczna seria Guinea Pig.Probleme jest tylko dorwanie tych produkcji.

Od dawna i nawet teraz Japonia ma świetne horrory a gore to najlepsze. Obecnie Takashii Mike robi swietne filmy nawet niedawno jeden w kinach(wedlug mnie jednak jego taki sobie film)byl puszczany mowa o Audition.

Jego wczesniejsze lepsze, Ichi The Killer,Gozu,Visitor-Q czy Yakuza.

Inni tworcy tez dobre filmy robia ale tak mozna wymieniac dlugo.

Hmm Ring nawet nie jest taki zly,oczywiscie pisze o czesci 0. Guinea Pig nic specjalnego(oprocz 4 ktora byla oblesna) o wiele lepsza seria Laboratorium Diabla Trylogia.

A dobre horrory w Japonii to powstawaly juz w latach 60-tych np:słynna Omnibaba.

Absence of War Does Not Mean Peace

3669750324873c0356f997.gif

Dokładnie! Zresztą nie tylko USA i Japonia zasłużyły się na rynku horrorów.Praktycznie każdy fan horrorów wie o latach świetności Włoskiego kina, lata 70-te i 80-te (Dario Argento,Lucio Fulci chociaż z tym ostatnim nie każdy się zgadza,ale jak dla mnie Beyond naprawde był bardzo dobrym filmem tylko że....za krótkim,i inni).Również Francja miała także pare dobrych horrorów miała też Francja,Anglia czy Brazylia (tak tak widze już te zdziwienie u niektórych,ale wkład José Mojica Marins'a i wykreowanej przez niego legendarnej postaci Coffin Joe w horror jest nieoceniony). Długo można by tak jeszcze wymieniać :).

Ichi the Killer to rzeznia :) hehe wlloskie horrory lat 70tych :) to woguel posrane sa filmy :) Ja narbardzej lubie jap. klimatyczne (ring, dark water). Gore nie lubie, juz mi przeszlo ;-)
...

Nie popisze sie oryginalnoscia jesli napisze ze "Evil Dead" (mam nawet wersje rezyserska, z ktorej potem zmontowali cz2, tzn przerobili na wiecej smiechu itd)

poza tym "It" uuu ten film na mnie wywarł wrazenie jak bylem dzieciakiem, do klaunów przekonałem sie dopiero jak poznałem tworczosc ICP... i juz sie nie boje chodzic do cyrku :) nawet sam sie czasem maluje zeby postraszyc dzieciaki i doroslych :)

Zdaje sie ze Hartfan wspominal cos o Mastertonie, dla mnie obok Kinga THE MAN(a ze jego zona pochodzi z Polski to w paru horrorach mamy nawiazanie do naszej pieknej ojczyzny)

na koniec "Noc żywych trupów" i to najlepiej jeszcze w wersji czarnobiałej!!

no i takie p.s. to sie jakos nazywało "Ludzie pod schodami" czy jakos tak...

Bryan Alvarez: 'what the hell is CRIMSON, what that has got to do with Amazing RED?'

11779036984f6668615c651.jpg

Jeden z lepszych to jakiś czas temu widziałem "House of 1000 Corpses" - sceny miejscami makabryczne, ale film pomimo, że miał niski budżet bardzo, bardzo fajny (zwłaszcza jak się go ogląda wieczorem). Reżyserem i producentem jest nie kto inny, niż Rob Zombie. Poza tym na dniach ma wejść do kin sequel.
"Jesteś niebem obserwującym chmury. A wydarzenia, ludzie, sytuacje, to obłoki, które po nim przepływają. Tylko przepływają. Dlatego nie próbuj ich zatrzymać, bo na pewno odpłyną wcześniej, czy później. Gdy przytrafia Ci się coś pięknego albo bolesnego, powinieneś zrobić krok, odstąpić od siebie i popatrzeć z dystansu. Ludzie, których kochasz, to właśnie takie chmury. Są na Twoim niebie dłużej lub krócej, ale nigdy na zawsze"

Ja ostatnio ogladalem 'The Saw' ['Pila] - mega zajebisty film :) Do samego konca nie wiedzialem kto jest ta osoba, ktora ich wiezila... Film jak dla mnie ekstra... Nie wiem co powiedziec wiecej, po prostu trzeba to obejrzec i wtedy mozemy sie wymieniac pogladami, bo nie chce nikomu robic zadnego spoilera ;)

• Reputacja:   1

A już za miesiąc ma wyjść "Saw II", ciekawe co tym razem wymyśli Jigsaw ;)

46204812740b7d45acaa48.gif

• 1 miesiąc temu...

saw,hallowen to nie horrory!! w definicji horroru pojawia sie watek fantastyczny a tam tego brakuje!to sa tzw thilery badz dreszczowce jak kto woli :P

A już za miesiąc ma wyjść "Saw II", ciekawe co tym razem wymyśli Jigsaw ;)

No i wyszla :D Teraz tylko jakiegos dobrego ftpa znalezc :P

• Urządzenie:  Windows

"Ludzie pod schodami" czy jakos tak...

wydaje mi sie, ze "W domu pod schodami"... juz o tym pisalem strone wczesniej :P film zajebisty!!

saw,hallowen to nie horrory!! w definicji horroru pojawia sie watek fantastyczny a tam tego brakuje!to sa tzw thilery badz dreszczowce jak kto woli Razz

Nie zgadzam sie. Kiedy ja jako dzieciak mialem manie horrorow, najbardziej balem sie tych ktorych fabula byla na tyle realna ze balem sie ze cos podobnego moze przydarzyc sie mnie, w prawdziwym zyciu.

A tak wogole to niektorzy mowia ze nie ma horroru bez gore, inni, tak jak ty, ze musi byc element fantasy, jeszcze inni ze musza byc tzw. shockery przy ktorych spadasz z krzesla, a prawda jest taka ze podstawa to suspens.

4302049614329261d90190.jpg

• Urządzenie:  Windows

nie to dobre, co dobre, a to co się komu podoba :P

i dlatego każdy z nas ma swoją definicję dobrego horroru (coś jak temat: definicja dobrej walki, czy idealna federacja)... ja osobiście preferuję książki Mastertona z domieszką nadnaturalności z dziedziny religii chrześcijańskiej (vide angels vs devils), jak np: Demony Normandii, czy Boofuls (tytuł moze tez byc Zierciadło Piekieł), lub mitologii indiańskiej (Manitou, itp)...

co do filmów, to jak pisałem: Craven, ale bez zadnych FrediKrugerów:)

jezeli chodzi o subiektywne odczucia i definicje to pewnie macie racje ale z ustalone normy i takie tam dlatego tez nie nazywa sie jabłek gruszkami.

a teraz obiektywne spojrzenie (zwracam uwage na pkt.3)

1. horror jest gatunkiem funkcjonującym w ramach dowolnego medium;

2. jego funkcją jest wywołanie u odbiorcy uczucia lęku/strachu/niepokoju. Ta funkcja jest integralną częścią struktury horroru i nie może spełniać tylko pomocniczej roli;

3. Horror polega na zderzeniu świata naturalnego z nadnaturalnym w ramach pewniej umowności. To zderzenie ma rolę służebną wobec punktu drugiego

:)

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Polecana zawartość

• WWE Backlash 2025
      Dyskusje na temat wydarzenia WWE Backlash 2025!
        • Dzięki
      • 32 odpowiedzi
    • WWE WrestleMania 41
      Spekulacje i dyskusje na temat największego wydarzenia wrestlingowego roku - WrestleManii 41!
        • Dzięki
      • 147 odpowiedzi
    • WWE RAW - dyskusje, spoilery, wrażenia
      Zapraszamy do dzielenia się wrażeniami z Monday Night Raw na Netflix!

W tym wątku użytkownicy forum dyskutują na temat czerwonego brandu od 2010 roku. Pozostaw swoją cegiełkę w temacie, zawierającym 17,9 tyś. odpowiedzi i 2,9 mln wyświetleń. :)
      • 18 042 odpowiedzi
    • New Japan Pro Wrestling - Dyskusja Ogólna
      Miejsce na ogólne dyskusje związane z New Japan Pro Wrestling.
      • 713 odpowiedzi
    • Kobiecy Pro Wrestling
      Ogólne dyskusje na temat pro wrestlingu w wykonaniu płci pięknej.
        • Lubię to
      • 107 odpowiedzi
    • TNA Wrestling - dyskusje, spoilery, wrażenia
      Miejsce w dedykowane ogólnym dyskusjom na temat TNA/Impact Wrestling!

Wczorajszy IMPACT właśnie się ściąga, więc opinia w późniejszym terminie
        • Lubię to
      • 9 352 odpowiedzi
    • AEW Saturday Collision - ogólne dyskusje i komentarze
      Miejsce gdzie możesz podzielić się wrażeniami z programu AEW Dynamtie!
        • Lubię to
      • 147 odpowiedzi
    • AEW Dynamite - dyskusje, spoilery, wrażenia
      Miejsce gdzie możesz podzielić się wrażeniami z programu AEW Dynamtie!
      • 1 187 odpowiedzi
    • WWE SmackDown! - dyskusje, spoilery, wrażenia
      Dziel się wrażeniami z Friday Night SmackDown!
      • 9 599 odpowiedzi
    • WWE NXT - dyskusje, spoilery, wrażenia
      Dziel się wrażeniami z WWE NXT!
      • 4 893 odpowiedzi

• Najnowsze posty

• PpW
      Już w ten piątek widzimy się w Pleneum Space w Gdańsku na Tequila Mezcal Festival 🍹🔥 Na Lucha Libre Extravaganza zobaczycie występy zawodników takich jak: Esteban Lucha, Czacha, El Señor Cerveza, Electrico czy Martinez Grabollo 🤩 Show rozpoczniemy o godzinie 18:30, ale wbijajcie na Festiwal od kiedy tylko możecie bo czeka tam na was ogrom stoisk, warsztatów i atrakcji 🔥🔥🔥 Widzimy się już w ten piątek w Gdańsku 👊 Przeczytaj na fanpage.
    • ManiacZone
      Maniacy ❗️ Podczas MZW Green Madness odbędzie się turniej, w którym weźmie udział ośmiu zawodników. Każdy zwycięzca swojej walki automatycznie zakwalifikuje się do finałowego starcia, które stanie się walką wieczoru. Do wygrania: Walizka z Kontraktem, który upoważnia do wyzywania na pojedynek Mistrza MZW lub PpW ‼️ Walizkę będzie można zakontraktować w dowolnym momencie! Oprócz wspomnianego turnieju czekają Was inne starcia i atrakcje, ale o tym już niebawem. Bądźcie czujni! 👊🏻 *Stypulacja walki wieczoru zostanie ogłoszona już wkrótce. A tymczasem zapraszamy do linku poniżej, gdzie znajdziecie wejściówki na show: https://stage24.pl/events/mzw-4692 Przeczytaj wpis na oficjalnym fanpage Maniac Zone
    • Caribbean Cool
      Jezu jakie to raw bylo kijowe
    • Giero
      Za nami kolejny odcinek WWE Monday Night Raw – pierwszy po Backlash 2025. Na sam początek wypowiedział się CM Punk, wyrażając swoje emocje i nazywając Paula Heymana „grubym wężem” za zdradę podczas WrestleManii 41. Konfrontacja z Heymanem przerodziła się w atak Setha Rollinsa i Brona Breakkera na Punku, jednak na pomoc mu ruszyli Sami Zayn i Jey Uso. To z kolei doprowadziło do ogłoszenia tag team matchu na nadchodzącej gali Saturday Night’s Main Event: Punk i Zayn vs. Rollins i Breakker. Penta odniósł zwycięstwo nad Chadem Gable’em. Na zapleczu Jey Uso został zaatakowany przez Brona Breakkera na polecenie Setha Rollinsa. Brutus i Julius Creed pokonali The War Raiders, korzystając z ingerencji The New Day. AJ Styles pokonał Finna Balora, dzięki interwencji Penty w odwecie za ataki The Judgment Day. Becky Lynch odniosła się do wydarzeń z Backlash i do zachowania fanów. W main evencie Rhea Ripley i IYO SKY pokonały Giulię i Roxanne Perez. Zachowanie Rhei sugerowało, że ponownie chce się skupić na odzyskaniu pasa mistrzowskiego. Skrót Raw:
    • MattDevitto
      Też nie sądzę, że jakoś ich to dotknie na dłuższą metę. Chociaż jakiekolwiek oświadczenie na pewno by nie zaszkodziło...Fighful podaje coś takiego:
  • Dodaj nową pozycję...