Skocz do zawartości
  • Witaj na forum Attitude

Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Dostep do bota wrestlingowego AI
    Rozbudowane zabawy quizowe
    Typowanie wyników nadchodzących wydarzeń
    Pełny dostęp do ukrytych działów i treści
    Możliwość pisania i odpowiadania w tematach oraz chacie
    System prywatnych wiadomości
    Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    Członkostwo w najstarszej polskiej społeczności wrestlingowej (est. 2001)

Jeżeli masz trudności z zalogowaniem się na swoje konto, to prosimy o kontakt pod adresem mailowym: forum@wrestling.pl

Horrory

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   0
  • Status:  Offline
  • Styl:  Klasyczny

Ostatnio znow powrocilem do zainteresowania Lovecraftem, a raczej filmami na podstawie jego powiesci (ktore to wiekszosci przeczytalem)

Zrobilem sobie mala liste 10 wedlug mnie najlepszych filmow na podstawie lovecrafta:

1. piewrsze miejsce tu nie mam zadnych watpliwosci to oczywiscie Zew Cthulu czarno-bialy niemy film z 2005r. super ze wlasnie w takiej formie zostal zrobiony, swietnie oddal klimat opowiadania

2. Re-Animator cala trylogia, tu piewrsze odstepstwa od opowiadania Lovercrafta, mimo tego swietny horrorek, klimat lat 80-tych

3. Dagon poprostu kolejny muss, dobrze przedstawione miasto Inssmouth, i te postacie ludzi-ryb, koncowka swietna

4. The Dunwich Horror tu d;lugo sie zastanawialem, ale za Dunwich house mocna strona jest tajemniczosc postaci ktora zabija, kolejny swietny film na podst L.

5. In the Mouth of Madness to chyba kazdy zna, dobry film, poprostu ale jak dla mnie zamalo prawdziwego horroru

6. The Haunted Palace 1 film na podst opowiadania i naprawde swietny, z klimatem, dobra koncowka, nie ma o co sie przyczepic

7. From Beyond wiele osob dalo by wyzej, ja dawno ogladalem ten film i mnie az tak nie zachwycil dobry jest, ale nie na tyle by byl wyzej

8. Necromonicon 4krotkie historyjki, bardzo fajny pomysl, oglada sie lekko i przyjemnie, ale za malo tu klimatu niestety

9. The Skeleton Key tu podobnie

10. The Unnamable drugiej czesci nie widzialem, aczkolwiek dobry horror z jednym minusem, potwor zrobiony badziewnie i to kuje w oczy

Polecam filmy na podstawie Lovercrafta, jak widac wiekszosc jego powiesci zostala trafnie przeniesiona na ekran.

Absence of War Does Not Mean Peace

3669750324873c0356f997.gif

• 4 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 736
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• -Raven-

142

• Euz

59

• Streetovs

56

• Zophael

40

Top użytkownicy w tym temacie

Dziś wróciłem do horroru po prawie miesiącu przerwy, a wszystko spowodowane euro.

Pierwszym z filmów, który dziś obejrzałem był Surf Nazis Must Die (1987), produkcji TROMY. Ten niskobudżetowy gniot opowiada o potyczkach nazipunków surferów ze zwykłymi surferami. Kiedy jeden z surferów zostaje zabity, do akcji wkracza żądna krwi morderców, matka. Kobieta kupuje broń w miejscowym sklepie i zaczyna pogoń za naziolami. Film jest świetną komedią. Jest pełen śmiesznych dialogów i akcji jak np ustawki nazioli z azjatami :D . Już na samym początku filmu wybuchłem śmiechem słysząc text - "Who rulz the beaches ? Surfers! Who rulz the surfers ? Surf Nazis! " :lol: . Jak na Trome, to w filmie było zadziwiająco mało gore a scen morderstw było niemało. Ogólnie nienajgorzej. Spodziewałem się trochę więcej horroru w tym horrorze ale totalny debilizm bohaterów i ich kreacje mi to wynagrodziły ;) . 6/10 bo się nie nudziłem :)

Watcher In The Woods z 1980 w Polsce znany jako Obserwator to mało znana amerykańsko-brytyjska produkcja. Ten ghost movie przedstawia nam historie rodziny, która wprowadza się do wynajmowanego przez starszą kobietę, domu. Główna bohaterka już pierwszego dnia zaczyna wyczuwać, że w tym domu jest coś złego. Najpierw stojąc w oknie dostrzega w pobliskim lasku, niebieskie światło, a następnie jest świadkiem samoistnego pękania szyb i luster. Kobieta będzie musiała rozwiązać zagadkę, która miała miejsce w tym domu wiele lat temu. Generalnie film jest świetny. Efekty są takie jak lubię czyli nieprzesadzone i umiarkowane. Przestraszyć to się raczej nie przestraszyłem ale bardzo się wczułem w klimat tego filmu. Na pewno nie żałuje, że poświeciłem na ten film 84 minuty. Warto go obejrzeć. 9/10 !

14078636424fdfa1a4c8062.jpg

Dla mnie numerem jeden zawsze bedzie Martwica mozgu. Potem jest Martwe zlo 2 i Armia ciemnosci. Absolutne klasyki. Te trzy filmy cenie sobie najbardziej. Podobaly mi sie tez Droga bez powrotu, Swit zywych trupow i Pila 1 a najbardziej nienawidze japonskich pierdolowatych horrorow i ich dennych hollywoodzkich remakach.

A ja sie panicznie bałem/boje Samary Morgan :lol:

mówie serio

Oraz tego azjatyckiego połamanca :lol:

to tez na serio

Gdybym miał nowotwór nazwałbym go [you]

28 dni pozniej - jedyny film z zombiakami o ktorym moge smialo powiedziec ze jest dobry .

28 tygodni pozniej - kontynuacja , 1sza czesc bardziej mi sie podobala , ale ta tez daje rade

eraserhead - najpierw przeczytac o czym to jest i pozniej sciagac bo nie kazdy tego yupu film polubi ;] nietypowy horror , zmusza do refleksji

A teraz kolejna minirecenzja której i tak nikt pewnie nie przeczyta.

Woman In Black (1989) to brytyjska adaptacja powieści Susan Hill. Film przedstawia nam poczynania młodego adwokata Arthura Kidda, który zostaje wysłany do małego miasteczka by zająć się sprawami majątkowymi niedawno zmarłej wdowy. Kiddowi nie udaje się zdobyć informacji u mieszkańców miasteczka, więc zmuszony jest wybrać się do domu zamarłej kobiety. W starym domu, stojącym na jakimś zupełnym odludziu, adwokat przeżywa koszmar. Najpierw słyszy stukot końskich kopyt pod domem, mimo iż dookoła żywej duszy, a następnie na starym cmentarzu obok domu dostrzega postać starej kobiety ubranej na czarno i powoli zdaje sobie sprawę, że nie ma do czynienia z żywą istotą. Mężczyzna zostaje w domu na noc i wszystko sie powtarza, mimo to dalej zajmuje się swoją pracą i stara się wyjaśnić tę zagadkę.

Totalne zero efektów specjalnych, typowych dla dzisiejszych ghost story movies, czyni ten film zajebistym. Akcja filmu dzieje się na moje oko w latach 30 i wszystko wygląda doskonale. Zachowanie ludzi i sceneria pozwalają nam się wczuć w klimat tej produkcji. Sam duch wdowy jest przedstawiony świetnie i jakbym coś takiego zobaczył na własne oczy to bym chyba popuścił. Generalnie jedynym minusem filmu może być trochę powolne toczenie się akcji, wszystko inne oceniam bardzo wysoko. 8/10

Podbijam, na prośbę Euza (właściwie to rozkaz :twisted:)

Race With The Devil (1975) - Dwóch przyjaciół wraz se swoimi żonami, postanowiło wybrać się samochodem-campingowym do Colorado by pojeździć trochę na motocrossach. Gdy zatrzymali się na jakimś pustkowiu, zostali świadkami satanistycznych rytuałów, których finałem było morderstwo młodej kobiety. Mimo zachowania ciszy, wczasowicze zostali dostrzeżeni przez satanistów. Tym samym członkowie sekty zostali zmuszeni do wyeliminowania wszystkich świadków całego zajścia i zaczął się wielki pościg.

Generalnie cały film to jedna wielka ucieczka. Raz są gonieni samochodami na autostradzie a raz gdy mają postój na jakimś zadupiu... Tempo filmu jest niesamowite bowiem cały czas coś sie dzieje. Film raczej mało znany ale obowiązkowy dla każdego fana kina grozy. 9/10

a tu mam fajne skriny z Woman In Black. Robiąc je mało co nie narobiłem w majty :)

http://img113.imageshack.us/img113/2479/thewomaninblack2cu4.jpg

plynie se rodzinka lodka i na jeziorze pojawia sie duch. za chwile na rodzinke zawala sie drzewo i wszyscy umieraja

i jeszcze jeden

http://img177.imageshack.us/img177/2859/thewomaninblack3rw7.jpg

Mało co przez te screeny w majty nie narobiłeś :razz: ?

tu widzę jakąs kobite z zajebistymi oczami :lol:

• Urządzenie:  Android

Euz, przez te screany namówiłeś mnie :D

Ja ze swojej strony nie polecę horroru Ils. Sławny francuski, który miał być straszny tak jak Inside, ale nawet do stóp mu nie dorasta. jedyne co w tym filmie jest przerażającego to to że jest na faktach.

Polecam także horror The Nun (Zakonnica). Od dłuższego czasu rozczarowywania się horrorami, na tym na prawdę zjeżyły mi się włosy
Dementuje plotkę. Nudny, bez ładu i składu i ani trochę nie straszny. Jedyny mały plus to to że nie jest amerykański :P

"Chciałbym tak zawszę, rzucić plik na brudne biurko,

Od dziś, mam nowe motto, żyję dziś, umrę jutro,

Za długo wierzyłem, że inna może być codzienność,

Kapitalizm ma to w dupie i nie zmienia nic w wzajemność"

Race With The Devil

kurde gdzie pobrać ten film?

bo na torrentach nie ma :/

michalbdg, - www.horrorflix.ws

lub torrent - http://cinemageddon.org/index.php

albo http://www.horrorcharnel.kicks-ass.org/browse.php - nawet jak nie ma to dajesz requesta i juz jest ;d

Czytałem recenzje filmu Jestem Legendą i tam pisze, że główny bohater zostaje sam na świecie oprócz kilku procent ludności, które zostały zamienione w potwoery. Teraz pytanie, czy ten film to horror? Może ma ktoś linka do niego? Najlepiej w jednym...

• Reputacja:   361
  • Urządzenie:  Windows
  • Styl:  Jasny

Ja ze swojej strony nie polecę horroru Ils. Sławny francuski, który miał być straszny tak jak Inside, ale nawet do stóp mu nie dorasta. jedyne co w tym filmie jest przerażającego to to że jest na faktach.

Tu bym polemizował. Ils jest na prawdę solidnym horrorem, przez większą część trzyma w napięciu a przerażające są tu nie masakryczne sceny gore (jak było w Inside), ale permanantna świadomość osaczenia bohaterów oraz końcówka filmu (kto i dlaczego się z nimi "zabawiał"). Ils jest jedną z ciekawszych pozycji francuskich z gatunku horroru ostatnich lat, ale kierowana jest do widza, który ceni sobie jego inteligentniejszą odmianę - świetne budowanie napięcia i niebanalny temat a nie tylko gustuje w hektolitrach krwi.

Race With The Devil (1975) - Dwóch przyjaciół wraz se swoimi żonami, postanowiło wybrać się samochodem-campingowym do Colorado by pojeździć trochę na motocrossach. Gdy zatrzymali się na jakimś pustkowiu, zostali świadkami satanistycznych rytuałów, których finałem było morderstwo młodej kobiety. Mimo zachowania ciszy, wczasowicze zostali dostrzeżeni przez satanistów. Tym samym członkowie sekty zostali zmuszeni do wyeliminowania wszystkich świadków całego zajścia i zaczął się wielki pościg.

Generalnie cały film to jedna wielka ucieczka. Raz są gonieni samochodami na autostradzie a raz gdy mają postój na jakimś zadupiu... Tempo filmu jest niesamowite bowiem cały czas coś sie dzieje. Film raczej mało znany ale obowiązkowy dla każdego fana kina grozy. 9/10

Ja także polecam "Wyścig z Diabłem". Film jest konkretny, trzymający w napięciu i ze świetnym zakończeniem. Jak dla mnie - klasyka horrorów o sektach.

Lepiej nic nie mówić i wydawać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości.

Błogosławieni ci, którzy nie mając nic do powiedzenia, nie oblekają tego faktu w słowa...

88278712552c9632374b21.jpg

• Urządzenie:  Android

Cok, nie, to w żadnym stopniu nie jest horror.

Ja ostatni widziałem jeden z najnowszych dzieł z gatunku straszydeł zza oceanu, a mianowicie The Ruins - Ruiny. Film opowiada historię kilku (4-5) niewinnych (jak zawsze) amerykańskich (tym razem uwaga- dołączył jeden niemiec) nastolatków, którzy będą musieli stoczyć walkę o życie (normalna codzienna sytucja). Nasi bohaterowie są na wakacjach gdzies w Ameryce Południowej i poznają (czwórka amerykanów poznaje) pewnego niemca, który mówi im że jego brat zakręcił się (:D) wokół pewnej pani archeolog i dzięki temu na mapę to starożytnych ruin cywilizacji majów czy inków (nie pamiętam :P ). Oczywiście nie można przegapić okazji żeby zwiedzić coś, czego nie ma nigdzie na mapach i cała piątka (choć po dotarciu do celu zrobiła się szóstka, ale jak to za huja nie wiem) wyrusza za dziką wycieczkę. Bez trudu docierają na mjejsce, ale ani śladu archeologów, za to znaleźli się tubylcy którzy na dzień dobry z.... a już więcej nie napisze bo byłby to za dyży spoiler. Ogólnie tubylcy nie sa zbyt przyjaźni.

Film jest oryginalny, bo (chyba) pierwszy raz użyto tu za mordercę.. no i znowu nie mogę napisać co bo byłby to spoiler, ale ważne że wcześniej takiego mordercy nie widzieliśmy. Klimat jest tu (imo bo slyszalem inne recenzje) dobry (ale nie bardzo dobry) i z niecierpliwością czekamy na to co będzie za chwilę. Jest klika krwawych scen, nie za wiele, ale jak są to porządne (imo, chociarz jak tak głębjej się nad tym zastanowiś to możliwe że za mało takich filmów widziałem (gustuje raczej w komediach sensacyjnych) i dlatego mnie to straszy). Ogólnie mi sie podobało i mogę polecić. W mojej opinii 7/10

[ Dodano: 2008-07-04, 21:00 ]

Ils jest jedną z ciekawszych pozycji francuskich z gatunku horroru ostatnich lat, ale kierowana jest do widza, który ceni sobie jego inteligentniejszą odmianę - świetne budowanie napięcia i niebanalny temat a nie tylko gustuje w hektolitrach krwi.
Temat nie jest niebanalny bo kilka filmow juz widziałem gdzie morduje sie dla zabawy, tutaj dodatek to tylko że jest na aktach. A co do klimatu to ja go właśnie nie wyczułem, a nie będę udawał że jest inaczej bo innym się podobało. Uwierz mi że wolę filmy z klimatem niż krwawe cosie.

ps. -Raven-, zapraszamy na # :D

"Chciałbym tak zawszę, rzucić plik na brudne biurko,

Od dziś, mam nowe motto, żyję dziś, umrę jutro,

Za długo wierzyłem, że inna może być codzienność,

Kapitalizm ma to w dupie i nie zmienia nic w wzajemność"