Skocz do zawartości
  • Dołącz do najstarszego forum o pro wrestlingu w Polsce!  

Obejrzałem ostatni TNA Impact - jestem w szoku...

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   0
  • Status:  Offline

Jestem właśnie na wakacjach w USA i dzięki temu mam możliwość obejrzenia kilku gal w normalnych warunkach. Ściągnięcie i obejrzenie czegoś na kompie i z opóźnieniem to nie to samo co siąść przed dużym tv i delektować się jakością, oraz tym, żerzecz leci na żywo, co chyba najbardziej podkręca klimat i pozwala pomarkować jak za najlepszych lat :)

Nastał czwartek, wybiła godzina 21:00, przyszedł czas na TNA Impact. Może od razu zaznaczę, że gale TNA oglądam bardzo rzadko, raz na kilka miesięcy, żeby zobaczyć co się zmienia, czy federacja się rozwija i nie przegapić momentu w którym warto będzie zacząć oglądać ją regularnie. Ostatnio widziałem PPV Victory Road i podobało mi się bardzo, tym bardziej wiele obiecywałem sobie po czwartkowym wieczorze.

Ludzie! Kto to pisze? Mam wrażenie, że każdy z nas na Attitude byłby lepszym writerem. Zaczęło się od tego, że poczułem się jakby mnie wsadzono do maszyny czasu i przeniesiono w najgorsze czasy WCW. I to nawet nie na Nitro, ale na coś w rodzaju WorldWide. Scenografia, efekty pirotechniczne i cała oprawa były tak tandetne i trąciły taką taniochą, że już na wejściu wrestlerzy mają ciężej niż Ci z WWE czy ROH, bo startują jakby na minusie, jeżeli chodzi o ogólne wrażenia z całego show. Entrance theme'y przemilczę, bo i nie ma o czym pisać, a i milczenie chyba by się lepiej sprawdziło w tej roli, bo przynajmniej niczego by nie psuło. Gdzie oni wykopali te melodyjki sprzed dwudziestu lat? Tyle tytułem oprawy i entertainment'u, bo przecież ważniejsi są sami zawodnicy. Więc może gimmick'i... Curry Man? Shark Boy? Ja rozumiem, że to segment komediowy, ale cipanowie odgrywają chyba zbyt dużą rolę. Impact to za dużo nonsensu i żenady, a za mało logiki i psychologii. Integralną częścią gimmick'u zawodnika jest jego ubiór, a tam połowa lata w świecących szlafrokach czy majtach jak w WWF dwadzieścia lat temu. Wywiady czy promosy są straszne. Jak zobaczyłem ten z Rock 'n Rave Infection to uderzyło mnie od razu ponownie uczucie, że oglądam coś niezbyt dobrego z 94 czy 95 roku. Poziom przywołujący najgorsze wrestlingowe upiory sprzed czasów ECW i ery attitude. Ale przecież najważniejsze jest to co dzieje się w ringu. Więc wyobraźcie sobie, że nikt nie wpadł nawet na pomysł zabookowania jakiegoś konkretnego main eventu żeby utrzymać mnie przed przy spike tv! A przecież chętnie zobaczyłbym Kurta Angle'a, Samoa Joe czy AJ Styles'a, przed moimi oczami powinna śmigać co parę minut reklama jakiejś wypasionej walki, która sprawiłaby, że zostanę przy programie do końca, nawet jeśli przez chwilę byłoby słabo. (Co do AJ'a, jeszcze w temacie gimmicków - jakim dzbanem trzeba być, żeby robić z takim talentem to, co robiono z nim do niedawna.) Poddałem sie po około godzinie, kiedy zaczął się talk show Karen Angle. Podziękowałem i zmieniłem kanał. W takiej roli zniosę jeszcze Chrisa Jericho, ale coś takiego to już za wiele. W ogóle zatęskniłem za WWE oglądając ten twór :) Wolę już w kółko oglądać Triple H'a z jego dżinami, motorhead i niezłymi promosami :) (A myślałem, że go nie lubię i mam przesyt - dziekuję Ci TNA). Jak oni chcą podnieść ratingi z takim produktem? Jak chcą zacząć w końcu zarabiać? Budują halę na 20000 osób gdzie będą kręcić to wrestlingowe arcydzieło. Powodzenia, moim zdaniem są na drodze donikąd. Jedno zastanawia mnie najbardziej, co wyobrażają sobie ludzie pociągający za sznurki w TNA? Przecież z takim rosterem TNA mogłoby naprawdę zarządzić. To co sie dzieje na ringu traci na znaczeniu kiedy wokół odchodzi żenada utrudniająca skupienie się na tym co w wrestlingu najważniejsze i czerpaniu z tego przyjemności. A co najciekawsze redaktorzy i czytelnicy ważnych witryn internetowych cały czas jadą po WWE i chwalą TNA. Czy może mi to ktoś wytłumaczyć? Zapraszam do dyskusji.

https://forum.wrestling.pl/topic/11266-obejrza%C5%82em-ostatni-tna-impact-jestem-w-szoku/

• Odpowiedzi 24
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• -Raven-

3

• KIL

3

• t296

3

• Simson

2

Top użytkownicy w tym temacie

Musze przynac Ci racje na temat scenografii i lokalizacji gali, ale juz przez 2 lata przyzwyczailem sie i nie zaskakuje to mnie ze iMPACTy odbywaja sie w kurniku z WCW Worldwide.
https://forum.wrestling.pl/topic/11266-obejrza%C5%82em-ostatni-tna-impact-jestem-w-szoku/#findComment-103393

No ja równiez muszę się z tobą zgodzić. Cudaki jak Super Eric, Shark Boy czy Curry Man biegają non stop za kulisami i nikt nie wie dlaczego, żona Kurta nie chce się uczyć walczyć więc dali jej do prowadzenia talk show (żałosne, zamiast jakiejś walki siedzi gościu i pierdoli jak to on ma ciężko), super mistrz Joe przez kilka tygodni nie może zabrać od Bookera swojego pasa i w main evencie knockout. Dodajmy do tego Abyssa który boi się krzesła i za chwilę ściągnie maskę żeby pokazać jaki on jest ludzki, odzielne wejścia dla face'ów i heeli (bo przecież cross the line) i scenografię za kilka dolców (do której po jakimś czasie można się przyzwyczaić, ale pierwszy raz to szok) i mamy najlepsze telewizyjne show wrestlingowe.

Jedyne co obecnie ratuje tą federację to X-division i Knockout. Teraz nawet main eventy są nudne, bo i tak wiadomo że Joe wygra. Nie powiem że wolę WWE bo to co tam się wyprawia to też potrafi wkur*** ale produkt TNA się stacza.

Zaczołem tą federację oglądać w grudniu zeszłego roku i trafiłem na chyba najgorszy okres. Potem było Destination X, Lockdown i Sacrifice w trakcie których coś się działo i aż czekałem na kolejnego iMPACTa (no przed Sacrifice już było gorzej, ale jeszcze nienajgorzej). Teraz już włączam tylko z czystej ciekawości czy będzie gorzej niż tydzień temu.

Ale żeby nie było że zgadzam się całkowicie mnie entrance themy w TNA bardzo się podobają.

https://forum.wrestling.pl/topic/11266-obejrza%C5%82em-ostatni-tna-impact-jestem-w-szoku/#findComment-103431

Obecny poziom TNA? Żenada, syf i nuda. I mówię to jako niedawny zagorzały fan tej federacji. Jeżeli ktoś jeszcze sądzi, że TNA ma na względzie fanów wrestlingu, którzy mają nadzieję zobaczyć ciekawy produkt, to niestety grubo się myli. TNA nastawione jest na przyciąganie uwagi niedzielnego widza, który włączając Impact ma nadzieję zobaczyć prezentującą swe walory Angelinę Love, a o istnieniu kogoś takiego jak Christopher Daniels nie ma pojęcia, za to śmieszy go fajny żółty facio z talerzem curry na głowie... Smutne lecz prawdziwe, zważywszy na to, jaki poziom niegdyś prezentowała ta federacja, teraz będąca karykaturą samej siebie... pozostaje mi ROH...
https://forum.wrestling.pl/topic/11266-obejrza%C5%82em-ostatni-tna-impact-jestem-w-szoku/#findComment-103457

• Urządzenie:  Windows

Trzeba niestety przyznać wam racje. Od końca roku 06 coś zaczęło się psuć w TNA. Pojawienie się Kurta, następnie sprowadzanie coraz to większej ilości odpadków z WWE zrobiło swoje. Fed postawił na dywizję Heavyweight, spychając na dalszy plan X Division, która była rozpoznawalnym znakiem TNA. Ale samo w sobie postawienie na taką, a nie inną dywizje nie jest jeszcze złe. Najgorszy w TNA jest sam booking. Zrobienie z zawodników dywizji X "błaznów" (inaczej tego nazwać nie można), do tego dochodzi jeszcze sprawa (wielokrotnie krytykowana) gimmick match'y. TNA przyzwyczaiło nas do tego, ze praktycznie co każde PPV pojawia się jakiś gimmick match. Czy nie są one stworzone poto, żeby kończyć feudy? albo żeby nabrały większego rozpędu?

Wracając do bookingu, ile razy na galach czy tygodniówkach słyszymy krzyki niezadowolonych fanów: "fire Russo!"

Dlaczego, federacja sprowadza "gwiazdy" z dawnych lat, a nie może wykreować jakiejś własnej, która będzie utożsamiana właśnie z TNA? W federacji jest wielu młodych, utalentowanych takich jak AJ (niewątpliwie gwiazda TNA ale na pewno mniej znany w ogólnym świecie wrestlingu), Jay Lethal (obecny gimmick strasznie go ogranicza) czy wielu innych. TNA pakuje kasę w takich jak Booker, Nash (który lepiej wygląda u boku Joe niż na ringu), Sting (niewątpliwie staruszek), którzy niewątpliwie lata chwały mają juz za sobą. Wprowadzenie 2h programu miało na nowo ożywić dywizję X ale co widzimy? Dalej te same, stare twarze, odgrzewane feudy, które i tak kończą się po 2-3 PPV i nie zapadają w pamięć. Ratingi miały rosnąć, a zostały na tym samym poziomie, jak kiedyś.

Reasumując. TNA zrezygnowało z dobrych, solidnych i trzymających poziom walk i postawiło na entertainment. Miejmy nadzieje, że TNA w końcu przejrzy na oczy i zrozumie, że idzie w kierunku do nikąd.

Jestem fanem tej federacji ale porównując poziom sprzed 3-4 lat do obecnego, to aż nie chce się wierzyć jak nisko można upaść.

https://forum.wrestling.pl/topic/11266-obejrza%C5%82em-ostatni-tna-impact-jestem-w-szoku/#findComment-103490

Rzeczywiście zgadzam się ze wszystkimi przedmówcami. TNA w chwili obecnej to nie jest to co było kiedyś. Tego wogule nie da się porównywać. Stary poziom TNA stał na bardzo wysokim poziomie. (teraz oglądam wszystkie PPV tak od środka ;] to trochę łapię już)
https://forum.wrestling.pl/topic/11266-obejrza%C5%82em-ostatni-tna-impact-jestem-w-szoku/#findComment-103510

• Reputacja:   228

TNA - syf, żenada, nuda... :shock: Tylko jak tu wyjaśnić fakt, że prawie każde (a w każdym bądź razie - większość) PPV made in TNA jest lepsze od tych wydawanych przez Vince'a??? Wkurwia mnie takie pitolenie, że kiepska scenografia, kiepskie efekty, denna muza na wejściu, scenografia z dupy... Noż kurwa, ludzie!!! Albo akceptujecie taką oprawę (kiedyś podobnie było z ECW, kiedy wszyscy jechali po tym, że gale organizowane są w "kurnikach", czyli małych salkach gimnastycznych) tej Federacji (bo jakoś nie przypominam sobie, by pogorszyła się ona znacznie w ostatnim czasie), albo przełączacie kanał - proste. Rozumiem jeszcze zarzuty odnośnie feudów, gimmicków itp., ale do ogólnej otoczki??? Przecież taka była od zawsze. Jeżeli ktoś chce pyro, muze jak na koncercie, efekty wielkich hal itp. to pozostaje wyłącznie MacMachonlandia, ale wydawało mi się, że to już jest od dawna wiadome. RoH także swoje pierwsze gale montowało w maleńkich salkach gimnastycznych (oprawa TNA w porównaniu do tamtych gal RoH to normalnie jak 5-cio gwiazdkowy hotel w porównaniu do noclegu w schronisku), z oprawą muzyczną puszczaną chyba z "dwukaseciaka" ustawionego na krześle;))) a dawało taki ringowy show, że człowiek rysował półą o podłogę (np. pamiętna walka Low Ki vs. American Dragon vs. Christopher Daniels) i zapominał o wszelkich "wizualnych niedogodnościach" gali...

Lukibarca - main eventy TNA są nudne bo i tak wiadomo, że Joe wygra??? Hmmmm... za to prawdziwą zagadką i tajemnicą znajdującą się poza możliwością pojmowania zwykłego fana jest to, czy Trypel obroni na SS tytuł w walce z Khali'm;))) Sorry, ale takie argumenty są po prostu mega-z dupy. Wiadmomo, że w KAŻDEJ federacji są walki z wynikami łatwiejszymi i trudniejszymi do przewidzenia i TNA nie jest w tej kwestii jakimś wyjątkiem.

Beholder - wytykasz TNA Angelinę Love (że niby Fed usiłuje przyciągać odbiorcę jej walorami), kiedy np. w WWE 90% dywizji kobiet to plastikowo-silikonowe piękności, które po prostu nie potrafią walczyć a mają utrzymać przy odbiorniku widza obfitymi biustami i zgrabnymi tyłkami??? Boże, Ty słyszysz i nie grzmisz??!! :twisted: Akurat dywizji kobiecej w TNA bym się nie czepiał, bo jest ona po prostu wyjebana w kosmos w porównaniu z paniami od Vince'a.

Zabawiłem się tutaj trochę w adwokata diabła, bo od zawsze byłem fanem WWF/WWE na którym się wychowałem, ale po prostu uważam, że należy zachować chociaż jakieś pozory obiektywizmu, bo TNA pomimo tego, że (w porównaniu do zeszłych lat) opuściło loty - nadal wydaje niezły (podkreślam: NIEZŁY, nie - rewelacyjny czy idealny) produkt, w którym każdy może znaleźć coś dla siebie i nie wszystko jest u Dixie C. takie beee, jak niektórzy usiłują tu kreślić.

https://forum.wrestling.pl/topic/11266-obejrza%C5%82em-ostatni-tna-impact-jestem-w-szoku/#findComment-103528

Raven, trochę źle mnie zrozumiałeś. Chodzi mi o to, że jeżeli już robić tego typu otoczkę, to na poziomie WWE, a jeżeli ich na to nie stać, to niech się nie ośmieszają i postawią na surowość dawnego ECW czy ROH - to się lepiej sprawdza.

Chodziło mi też trochę o obronę WWE, które wszędzie w sieci dostaje po tyłku, podaczas gdy okazuje się, że TNA to jeszcze większe !@#$%, a jakoś nikt się tak nie napina. Zwłaszcza teraz kiedy pasy dostali CM Punk i Kofi Kingston, a niedługo dostanie pewnie niejaki Evan Bourne :) uważam, że WWE idzie w dobrą stronę. Na tym się wychowałem, zawsze to lubiłem i czasem trochę irytująca jest ta totalna krytyka WWE, która nie dostrzega dobrych rzeczy, a tych jest naprawdę sporo.

https://forum.wrestling.pl/topic/11266-obejrza%C5%82em-ostatni-tna-impact-jestem-w-szoku/#findComment-103529

TNA jakie jest każdy widzi i nie mogę pojąć dlaczego knockout jest bardziej wyróżniane niż X-division, co się porobiło! Gdzie to dawne TNA z przed 4 lat. Co tydzień nowa scena jak to Sting pomaga Bookerowi (główny feud TNA) i na PPV coś tam wyjaśnią (i pewnie będę zawiedziony) Co to jest wogóle! Kupa reklam, marnowany czas na knockouts nie było to potrzebne jak mieli 40 minut na antenie to się streszczali i nie mieli czasu na bzdety. Jak jakiś feud mnie zaciekawi to nagle wskakuje reklama knockouts i całkowicie mnie to wytrąca. Nie mają nawet czasu żeby troche i tak marny feud Sonjay'a poboostować. Wymieniałbym tutaj tonami co mi sie nie podoba ale po co...

Śmieszne rozwiązanie walki Joe z Bookerem właśnie się zastanawiałem jak to rozwiążą bo Booker heel i we własnym mieście walczy ale bach rozwiązali. Nie wyliczył Joe ale pas zabrał i go nosi jakby wygrał i Joe na to sie godzi omg..

Od momentu odejścia Jerryta zaczeło sie wszystko jak powiedział "pora zejśc ze sceny" po przegranej ze Stingiem na Bound for Glory.

Mam tylko nadzieję, że się pukną w te łepetyny i zaczną robić wrestling jaki robili! Na początek won z knockouts.

PS-WWE wcale nie lepsze kolejny tag-team na main event - flaki z olejem. Nie maja pomysłów czy są ograniczeni do Batisty i Ceny.

https://forum.wrestling.pl/topic/11266-obejrza%C5%82em-ostatni-tna-impact-jestem-w-szoku/#findComment-103534

• Reputacja:   15

Hell's Guardian, dywizji kobiecej TNA się nie pozbędzie na 100% bo na Impact'ach segmenty/walki z Knockouts mają największą widownię. Dodatkowo dywizja kobiet w TNA naprawdę jest ciekawa i dobrze prowadzona.. a jak już -Raven- wspomniał kopie dupsko lalką z WWE.

http://www.youtube.com/watch?v=d6zXoJqcHJc

No divas here i tyle w temacie :)

https://forum.wrestling.pl/topic/11266-obejrza%C5%82em-ostatni-tna-impact-jestem-w-szoku/#findComment-103535

• Reputacja:   228

Raven, trochę źle mnie zrozumiałeś. Chodzi mi o to, że jeżeli już robić tego typu otoczkę, to na poziomie WWE, a jeżeli ich na to nie stać, to niech się nie ośmieszają i postawią na surowość dawnego ECW czy ROH - to się lepiej sprawdza.

Widzisz, TNA z pewnością nie stać na otoczkę rodem z WWE - po prostu nie ta kasa. Nie uważam żeby się ośmieszali, postanowili pójść swoją drogą i zrobili coś zdecydowanie mniej surowego niż Indys i dla wielu fanów jest to zdecydowanie na plus, bo salki gimnastyczne kojarzą się im (nie mówię tu o sobie. Mi to nigdy nie przeszkadzało jeżeli sam wrestling był wysokich lotów) z prowizorką i amatorszczyzną. A że komuś może nie pasować taka otoczka? Cóż takie życie, wówczas się przrzuca na WWE i po kłopocie. Powiem szczerze, że otoczka TNA - chociaż nie uważam jej za powalającą - nigdy jakoś nie stanowiła dla mnie problemu i nie kuła mnie po oczach. Otoczka ta jest właśnie czymś pomiędzy Indys (nie dla każdego strawnym) i WWE, dlatego też ma swoich fanów.

Chodziło mi też trochę o obronę WWE, które wszędzie w sieci dostaje po tyłku, podaczas gdy okazuje się, że TNA to jeszcze większe !@#$%, a jakoś nikt się tak nie napina. Zwłaszcza teraz kiedy pasy dostali CM Punk i Kofi Kingston

Tak jak napisałem wcześniej - tak w TNA zdarzają się knoty jak i w WWE. Po WWE więcej ludzi jeździ z prostej przyczyny - bo więcej ludzi ogląda ten Fed i więcej osób ma coś na ten temat do powiedzenia. A odnośnie pomysłu dania pasa Punkowi (totalnie z dupy, bez wcześniejszego logicznego wypromowania) i Kingstonowi (to samo co u Punka, tylko jescze mniejsze wypromowanie, bo ECW to przecież śmietnik Vince'a) to nie będę się tutaj wypowiadał. Powiem tylko, że nie uważam, by dzięki temu WWE zmierzało w lepszą stronę.

https://forum.wrestling.pl/topic/11266-obejrza%C5%82em-ostatni-tna-impact-jestem-w-szoku/#findComment-103573

Hell's Guardian, dywizji kobiecej TNA się nie pozbędzie na 100% bo na Impact'ach segmenty/walki z Knockouts mają największą widownię. Dodatkowo dywizja kobiet w TNA naprawdę jest ciekawa i dobrze prowadzona.. a jak już -Raven- wspomniał kopie dupsko lalką z WWE.

No tu sie zgodze divy TNA sa o wiele lepsze od WWE przynajmniej walczą fajnie. :)

https://forum.wrestling.pl/topic/11266-obejrza%C5%82em-ostatni-tna-impact-jestem-w-szoku/#findComment-103588

No tu sie zgodze divy TNA sa o wiele lepsze od WWE przynajmniej walczą fajnie. :)

Ja również zgadzam się z przedmówcami, poziom div w WWE jest zdecydowanie niższy niż w TNA. A i jeszcze jedno - teraźniejszy poziom TNA jest gorszy niż wcześinej, aczkolwiek lepiej mi się ogląda gale TNA niż WWE :]

https://forum.wrestling.pl/topic/11266-obejrza%C5%82em-ostatni-tna-impact-jestem-w-szoku/#findComment-103589

A odnośnie pomysłu dania pasa Punkowi (totalnie z dupy, bez wcześniejszego logicznego wypromowania) i Kingstonowi (to samo co u Punka, tylko jescze mniejsze wypromowanie, bo ECW to przecież śmietnik Vince'a) to nie będę się tutaj wypowiadał.

Rzeczywiście, zgadzam się z Tobą w 100%. Można to było przeprowadzić dużo lepiej i odpowiednio podbudować napięcie, ale myślę, że taki, a nie inny sposób wprowadzenia zmian wynika z tego, że WWE miało nóż na gardle. W internecie szum, że w kółko ci sami starzy koksiarze, ratingi leciały na łeb, na szyję. Plan był prosty: draft, szybkie zmiany i zaczynamy od zera - nowa twarz WWE. Chociaż czy tak było naprawdę, to się okaże dopiero po SummerSlam...

https://forum.wrestling.pl/topic/11266-obejrza%C5%82em-ostatni-tna-impact-jestem-w-szoku/#findComment-103645

• 4 tygodnie później...

W tna jest kilku genialnych wrestlerów ale nienawidzę tej tandety tego ringu takiego kiczowatego.
https://forum.wrestling.pl/topic/11266-obejrza%C5%82em-ostatni-tna-impact-jestem-w-szoku/#findComment-106179